Logotype för Storfors kommun

Många ville lyssna till Jan Guillou i Storfors Kulturhus

Jan Guillou besökte Storfors tillsammans med förläggaren och hustrun Ann-Marie Skarp.

När Jan Guillou besöker Storfors Kulturhus visar han en fullsatt salong att han inte bara är en vass skribent. Han är också en talare med förmågan att göra berättelsen så spännande att man nästan är på plats.

- Det här är mitt sätt att ge något tillbaka till alla mina läsare, säger Jan Guillou, som aldrig tar betalt för de framträdanden han gör på olika bibliotek i Sverige.

I Kulturhusets stora salong berättade han historien om hur allting började – och hur han läste sin första deckare under en fängelsevistelse. Innan dess var tanken att han skulle blir en ”fin” författare i franske Simones anda. En författare som skrev så litterära, omständliga och obegripliga verk att få skulle orka läsa.

Det var 1973 som han blev rikskänd för IB-affären där han var med och avslöjade att det fanns en hemlig organisation inom underrättelsetjänsten som riksdagen inte kände till. Eftersom dessa avslöjanden ansågs hota rikets säkerhet fick han tillbringa en tid i fängelset.

- Jag skulle önska alla en volta på ett par månader, säger han och berättar hur han fick tid att läsa en lång rad deckare av Maj Sjöwall och Per Wahlöö. Det skulle komma att ändra hans inställning till genren.

- Jag gjorde flera upptäckter. Dels att man kunde placera den amerikanska hårdkokta stilen i Sverige, men också att böckerna var fyllda av kommunistpropaganda. De hade verkligen hittat en metod att nå ut och det skulle jag också kunna göra, säger han.

Men istället för att skriva om poliser föll valet på spioner och romanserien om underrättelseofficeren Carl Hamilton Länk till annan webbplats. föddes på 1980-talet. Storforspubliken får också höra bakgrunden till hans stora kunskaper om spioneri. Det hela startade under juridikstudierna när han var medlem i flera vänsterorganisationer. Där upplevde sig kamraterna i Vietnamrörelsen vara telefonavlyssnade, något han viftade bort. Som juridikstudent visste han att telefonavlyssning inte skulle vara möjligt utan starka misstankar om brott som skulle ge minst två års fängelse och tillstånd från åklagare.

Men eftersom kamraterna envisades gick han med på ett test.

- Vi var tre personer som bestämde oss för att ringa varandra och planera ett stort bomdåd klockan 02.00 på natten mot Word Trade Center på Vasagatan. Bara vi tre visste om detta. När tidpunkten var inne var hela stan öde, utom just på den platsen. Där vimlade det istället av kravallpoliser i full beredskap, säger Jan Guillou, som efter den dagen satte igång att plugga allt han kom över om KGB, MI6 och CIA.

- Den nördkunskapen kom väl till pass när jag satte igång att skriva begripligt för att nå ut till massorna.

Idag har han skrivit 51 böcker och det är för att prata om den allra sista som han reser runt just nu.

Under den lilla miniturnén besökte han både Karlskoga och Karlstad.

- Det är roligt att träffa läsare över hela Sverige. Ofta kommer det ännu mer folk på landsbygden, säger Jan Guillou, som efter föredraget fick styvt jobb med att signera sin sista bok, den nionde i romanserien om 1900-talet.

Senast publicerad av Eva Wiklund