Logotype för Storfors kommun

Lundsbergselever lyste upp Storfors kyrka

När lucia traditionsenligt firades i Storfors kyrka, var det ett luciatåg från Lundsbergs skola som skapade stämning med vacker stämsång.

- Vi har repeterat sedan i oktober för att få till en fin körklang, säger musiklärare Anna Engh.

Luciatåget bestod av lucian Moa Sundström och 16 tärnor, men när de uppträder på Lundsbergs skola på fredag är tåget långt större. Då får lucian följe av hela 45 tärnor.

Det är Anna och Samuel Engh som undervisar eleverna på Lundsbergs skola i sång och musikskapande. De jobbar både i den ordinarie undervisningen och i frivilliga grupper utanför lektionstid. När det gäller luciatåget finns ett stort engagemang bland eleverna.

- Det tar alltid tid att få stämsång att sitta ordentligt. Vi har lagt ner mycket tid gemensamt, men tjejerna har även haft egna repetitioner på sina elevhem, vilket skulle göra vilken musiklärare som helst stoltast i världen, säger Anna Engh. Hon berättar att gruppen har försökt få till en körklang som ska förmedla både mod och framåtanda. Dessutom har man jobbat hårt för att publiken ska få en stämningsfull upplevelse.

I Storfors kyrka bjöd man på traditionella lucia- och julsånger, men även några mer ovanliga sånger. Klassiker som ”Lusse lelle” och ”Staffan var en stalledräng” fanns med i programmet, men även en helt nyskriven text till låten ”Rosa himmel”. Den skrevs speciellt till luciatåget, men kommer också att släppas av bandet Blender på luciadagen.

- Bandet fick nys om den och ville gärna spela in den. Deras version blev otroligt vacker, precis som Lundsbergselevernas är, säger Anna Engh.

Lundsbergeleverns uppskattade att lussa i Storfors och de blev varmt mottagna. För luican Moa Sundström är lucia en alldeles speciell högtid och hon säger att det var en ära att få vara lucia.

- Jag flyttade till Frankrike när jag var fyra år och där firar vi inte alls på det här sättet. Jag tycker att det är både magiskt och känslosamt, säger Moa, som under sina fyra år på skolan också tagit sånglektioner.

- Jag har alltid tyckt om att sjunga och musik är viktigt i min familj. Jag är också med i Kulturrådet som jobbar med kulturen och musiken här på skolan, berättar hon.

När Lundsbergs skola firar lucia på skolan kommer det att vara Mathilde Treschow som går i täten för det stora luciatåget.

Senast publicerad av Eva Wiklund