Logotype för Storfors kommun

Lördagskryss lockar stort till Lungsund

I över 50 år har vi svenskar haft möjlighet att starta helgen med Melodikrysset. Varje lördag gör just 1,7 miljoner lyssnare det – och av dem skickar runt 40 000 in sina lösningar.

Nu har den populära tävlingen flyttat in på Pensionat Lungsund som drar storpublik med frukostbuffé och gemensamt kryssande.

- Vi har varit mellan 35 och hundra personer här på lördagsmorgnarna. Det är otroligt roligt, säger entreprenören Lotta lloyd Gregard, som ilar mellan borden och hälsar på gästerna.

Tanken var att arrangera kryssmorgnar under juli, men efter flytten till Lungsund har det blivit så populärt att hon troligen förlänger arrangemanget en bit in i augusti.

- Många tycker att vi kan köra hela året, men vi börjar med att ha öppet under hela sommarlovet, säger hon.

Just den här dagen rör sig ett 80-tal personer mellan pensionatets matsal, pub och veranda. Buffén består av det mesta man kan längta efter en lördagsmorgon och gästerna är nöjda med erbjudandet ”kom två betala för en”.

- Det här är fantastiskt. Till och med kaffet är gott och jag brukar vara kräsen, skrattar Jan Hellström, som löser krysset tillsammans med hustrun Carin och vännerna Olle och Lisa Carlstedt.

Det rör sig mycket folk i lokalerna utan att det egentligen blir trångt.

- Vi har plats för minst 120 personer och blir det fler kan vi duka i konferenslokalen också, säger Lotta Lloyd Gregard.

Blandningen av gäster är stor. Inga-Lill och Lasse Nilsson har promenerat från sommarstugan i Lungsund tillsammans med Annsofie Åsberg och Mathias Södersten från Gävle. Alla fyra intygar att arrangemanget bjuder på trevlig gemenskap. Vid ett annat bord sitter Rickard och Josefin Abenius tillsammans med Linnea Wind som åkt från Karlskoga.

- Vi såg det här på facebook och tyckte det såg mysigt ut, och det är det ju också, säger Linnea.

Frukosten, som startat klockan nio, avslutas lagom till att signaturen med låten ""The more we are together" ljuder från P4 både utomhus och inomhus. Vid elvatiden samlar Lotta sedan in alla lösningar och gör ett gemensamt inskick.

- Det är ju bra att programledarna ser hur många som kommer hit för att vara med och tävla. Det vore väldigt roligt om de ville sända härifrån nån gång i framtiden, säger hon.

Senast publicerad av Eva Wiklund