Logotype för Storfors kommun

Lördag 4 juli invigs Järnsjöleden - med digital guidning

Folkhälsosamordnare Kicki Karlsson nedanför Gubbkullarna på Järnsjöleden.

Järnsjöleden i Storfors är nu klar med 28 fina kilometrar att vandra,

På lördag eftermiddag den 4 juli invigs den vid Bjurbäcken.

Men dessförinnan bjuds på förfriskningar längs hela leden – och digital guidning via mobilen.

Se film från Kummelhöjden på södra delen av leden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Se film från norra delen av leden - Lungälven och Lungälvsmossen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Järnsjöleden följer järnets väg på vattnet och en stor del av leden går sjönära eller med utsikt över de olika sjöarna. Sjösystemet mellan Karlskoga, Storfors och Filipstad binds samman av åar, grävda kanaler och slussar.
Leden byggdes med hjälp av så kallat LONA-bidrag från Naturvårdsverket på 435 000 kronor. Den startar vid Bjurbäckens slussar och löper ner till Hytte och Nässundet.

Under 2019 byggdes sista etappen klar och under 2020 har den finslipats och fått ny sträckning på vissa delar. Längs hela leden finns skyltar som berättar om järnets väg men också om de naturupplevelser som väntar. Tio av skyltarna har fått digital guidning där vandraren får möta filmade guider som berättar om allt från hur järnet forslades på vattnet och hur en mosse växer fram till hur man bygger en kolmila eller var flodpärlmusslan växer. Dessa filmer kan enbart ses ute på leden genom att man scannar en kod med sin mobiltelefon.

Leden har många fina höjdpunkter som exempelvis två kilometer spång över Lungälvsmossen, en nyckelbiotop och flyttblock vid Rävhöjden, vidunderlig utsikt från Kummelhöjden och fina rastställen längs vattnet.

- Vi får otroligt mycket positiv respons från folk som går leden och som är glada över att den är så fin, säger folkhälsosamordnare Kicki Karlsson.

Lördag den 4 juli invigs leden genom att Storfors kommun bjuder på förfriskningar längs hela sträckan med hjälp av Lundsbergs golfklubb, Villa Björkängen i Furuvik, Pensionat Lungsund och volontärer längs Storlungen och vid Lungälvsmossen. (Se bifogad karta). Den som vandrar minst halva elden denna dag är också med i utlottningen av en timmes filmning eller fotografering med drönare.

Klockan 14.00 klipps bandet för leden av kommunalråd Hans Jildesten vid Bjurbäckens slussar.

- Det känns väldigt positivt att vi nu fått leden helt färdig och kan inviga den. Det här är en viktig satsning för folkhälsan genom att folk kan komma ut och röra på sig, och vi ser att den nyttjas flitigt, inte minst nu i coronatider, säger Hans Jildesten. Han betonar det faktum att Järnsjöleden knyter ihop hela ledsystemet i Storfors vilket även innebär att man kan vandra från Kristinehamn på Järnleden via Järnsjöleden och Rövarleden i Storfors och vidare ända till Karlskoga på Åsjöleden.

- Nu ser vi fram emot att vi får Järnsjöleden certifierad som en av alla fina Värmlandsleder, säger han.

Folder Järnsjöleden

Senast publicerad av Eva Wiklund