Logotype för Storfors kommun

Lokal musikskatt framförs i Storfors 7 maj

Vad har Gunnar ”i Österbotten”, Karl Nilsa i Bjurtjärn och Bengtsing Jon i Nykroppa gemensamt?

Jo, de har alla bidragit till den musikskatt som spelemännen Per Saxholm och Lennart Gybrandt kommer att framföra på biblioteket den 7 maj.

Kvällen går i musikens och lokalhistoriens tecken och på scenen står även Storfors Dragspelsklubb med låtar av Anton Eriksson och Erik Holmberg.

Bakom arrangemanget står biblioteket och Anita Andersson, som jobbar med lokalhistoria.

- Det här är ett unikt tillfälle att både lyssna till musiken och få berättelser om Storfors lokala musiktradition, säger Anita som ser fram emot kvällen och hoppas att många tar chansen att uppleva en kulturskatt.

Hon menar att både Per och Lennart är traditionsbärare av musiken på så sätt att de under en lång tid sökt upp äldre spelmän och lärt sig gamla låtar genom att lyssna, spela in och ta fram noter.

- De bevarar en musikskatt som skulle ha försvunnit annars, säger hon.

Lennart Gybrandt ser fram emot att få spela för publiken i Storfors. Tillsammans med Per Saxholm bjuder han på ett knappt timmeslångt program som framförs på fiol, litet durspel, munspel och gitarr.

- Vi har samlat på oss all slags folkmusik under åren och det ska bli kul att spela just den här musiken som har anknytning till Storfors, säger han.

För Lennart är musiken ett sätt att må bra.

- Jag spelar lite varje dag och det blir också en annan dynamik att spela tillsammans. Efter en spelning känner jag mig alltid mer harmonisk, säger han, och berättar att duon kommer att bjuda på dansmusik som schottis, polska, mazurka och mazurkavarianten störing.

- Det går säkert att ta sig en svängom ifall andan skulle falla på, skrattar han.

Storfors Dragspelsklubb ser också fram emot att få spela låtar skrivna av de lokala musikerna Anton Eriksson och Erik Holmberg.

- Vi värnar om det kulturella och det blir Storforsvalser som vi framför denna gång, säger Annika Nowosad, som menar att musiken skapar både glädje och gemenskap.

Klubben övar tillsammans en kväll i veckan där de mer erfarna delar med sig av sina kunskaper till dem som inte spelat lika länge.

- Våra övningskvällar är guld värda och vi ser alla fram emot att få möta publiken i biblioteket också, säger Annika.

Tid & plats: Storfors bibliotek, Kulturhuset Centrumplan 1 tisdag 7 maj klockan 18.00. Fri entré.

Senast publicerad av Eva Wiklund