Logotype för Storfors kommun

Lokalhistoriskt projekt blev biblioteksutställning

Som en del i bibliotekets lokalhistoriska projekt har man samverkat med elever på SFI och konstnären Sasha Bergdahl-Larsson för att bygga en utställning.

- Vi har använt gamla bilder av Storfors som eleverna kombinerat med sin egen bakgrund. Det är en del av dagens Storfors och ibland kan man berätta visuellt även om det som är svårt att uttrycka med ord, säger Sasha.

Anna Titova-Lysenko har tillsammans med sonen Artem deltagit i projektet. Artem har målat hundarna som är kvar med pappa i Ukraina och som han saknar. Anna har använt en gammal bild av centrala Storfors, men rivit ut ett fönster mot framtiden och klistrat in händer.

- Alla händerna i collaget är en metafor för att det alltid finns händer som hjälper oss. Samtidigt är det mina händer som tar beslut för att jag ska hjälpa mig själv och min familj vidare, säger hon.

Idag bor hon och hennes tre barn i Storfors medan maken är kvar i Ukraina med familjens djur och bikupor.

- Det är svårt att inte få ses, men vi har blivit mycket väl mottagna här. Skolan ger verkligen mina barn fina möjligheter vilket gör att vi hoppas på att kunna stanna, säger Anna, som nu läser på SFI för att så småningom kunna söka arbete eftersom hon är utbildad psykolog och har jobbat både som rektor och inom ett familjecenter.

Bibliotekschef Michael Nordeman är glad över samarbetet med konstnär och SFI-elever.

- Vi är jätteglada att vi fått externa medel för att fortsätta den lokalhistoriska satsningen och det här är ett fint inslag, säger han.

En annan av konstnärerna är italienska Valeria Iodice. Hon har gjort ett collage som visar familjens väg från Italien, till Tyskland och vidare till Storfors. Tillsammans med maken Tomasso Spallitta har hon nyligen köpt ett hus i Storfors och planerar att bo kvar här med barnen som är tre och fem år gamla.

- Vi har bott i Tyskland, men sökte oss närmare naturen och till en plats där vi kunde få råd att köpa hus. Vi älskar små platser och dessutom vet vi att de svenska skolorna är bra, säger Valeria, som är utbildad förskollärare. Redan innan flytten pluggade hon svenska och plockar nu betyg på SFI för att kunna börja jobba. Maken bor delvis kvar i Tyskland där han jobbar som elektriker.

- Han måste försörja oss medan vi lär oss svenska. Vi trivs verkligen här och det finns så många aktiviteter att delta i, säger hon.

Sasha bergdahl larsson ser det som en förmån att få ta del av alla historier som kommer fram under ett konstprojekt och att få möta så många olika människor.

- Det är fantastiska människor och det är spännande att få skapa tillsammans helt utan krav. Man vet aldrig vad som kommer att komma fram, säger Sasha, som också har öppen verksamhet på biblioteksvåningen varje onsdag klockan 15-17 och klockan 17-19. Då kan vem som helst vara med och skapa med olika tekniker.

- Det är öppet för vuxna och man kan även ta med barn. Vi provar oss fram tillsammans och har väldigt roligt, säger hon.

Senast publicerad av Eva Wiklund