Logotype för Storfors kommun

Kylslagen folkfest lockade med mingel och tomtebesök

Den nionde Centrumfesten i Storfors blev kylslagen, men ändå fylld av värme.

Eldar, marschaller, uppvärmda tält och inomhusgrotta för tomten värmde. Dessutom värmen och skratten mellan alla de storforsare som trotsat månadens kallaste kväll och gett sig ut för att mingla i centrum.

Dryga 60-talet utställare fanns på plats utomhus på kommuntorget och inomhus i Kulturhuset, Kommunhuset och i de butiker som höll öppet.

- Det här är en av årets höjdpunkter för barnen i Storfors. I skolan har de har pratat om Centrumfesten i flera dagar, säger Mia Löytölä, som är lärare på Kroppaskolan. Själv har hon med sig femårige sonen Nils som brister ut i ett jubel när han ser bokbussen parkerad vid Kulturhuset. Inne i värmen får han hjälp av mamma att botanisera bland böckerna.

- Jag gillar böcker med arbetsbilar, säger han, och berättar också att besöket hos tomten var spännande.

Inne i sin tipi får Storforstomten ta emot en strid ström av besökare som lämnar önskelistor, får en pratstund och även en uppskattad godispåse från EWG Group. Med tanke på det kylslagna vädret hade tomten tagit sin tipi och flyttat in i kommunhuset, och de små besökarna tycks nöjda.

- Jag är verkligen imponerad av hela arrangemanget och inte minst av tomten som har en så underbar personlighet, säger Cindy Withofs, som njöt av kvällen tillsammans med sonen Ebbe, som också blev ett av tre barn som vann presentkort att handla julklappar för.

Torbjörn Wikström har tagit med barnbarnen på en centrumtur och bland annat hunnit handla heliumballonger. De har också besökt tomte där Gustav önskat sig en stor brandbil medan Ellen berättat att en bilbana står högst på hennes önskelista.

- Det är jätteroligt att Centrumfesten är igång igen. Det är mysigt med stämningen och kul att träffa folk, säger Torbjörn.

I Kulturhuset finns både julmarknad och en rad utställare från föreningar, företag och kommunala verksamheter. Besökarna rör sig mellan utställarna och många slår sig ner en stund i caféet till underhållning från barnkör, dragspelsklubb och Kulturskolan. På övervåningen håller biblioteket öppet medan de yngre besökarna får dekorera pepparkakor och pyssla med IOGT/NTO.

På kommuntorget kan man handla hamburgare hos motorklubben, langos eller munkar. Här finns också ett antal knallar med renskinn, godis och fina korvar. Räddningstjänsten bjuder på glögg och låtar alla som vill testa på att släcka eld med brandsläckare. Inne i polisbilen får Levida testa blåljuset tillsammans med polisen Andreas Ringbäck.

I Kommunhuset finns både polisen och kommunala verksamheter på plats för att prata med besökarna.

- Det här är grymt kul för oss från Karlskoga. Vi vill gärna möta Storforsarna, säger Niklas Christensson, från Karlskoga Miljö- och energi som sköter renhållningen även för Storfors. Han och hans medarbetare har fått svara på frågor på allt från slamtömning till kostnader för sophämtning.

Kvällen stora hjältar är kanske de fem damerna från Filipstads Lottakår som placerat ut eldkorgar och 350 marschaller och tänt upp i hela centrum. De finns också på plats i Kultuhuset för att prata med folk och kanske värva några lottor även från Storfors. Britt Säffel är imponerad av Storfors och arrangemanget.

- Det här var otroligt trivsamt. Tänk så mycket det finns i en sådan här liten kommun ändå, säger hon.

STÄMPELJAKTEN
Ett relativt stort antal personer gick Stämpeljakten. Under fredagen den 8 december kommer en livesändning att göras där man kan se dragningen via facebook. Vinnarna publiceras också på kommunens hemsida. Detta gäller även pilkastningstävlingen i kommunhuset.

TÄVLING I KULTURHUSET
Vid kommunens bord i Kulturhuset kunde man gissa antalet skruvar i en burk. Rätt svar var 51 stycken vilket tre personer svarade. Vinnarna har fått varsitt pris.

collage

Senast publicerad av Eva Wiklund