Logotype för Storfors kommun

Klappa kycklingar på Posthagarnas Gård varje tisdag

De senaste somrarna har Camilla Degerstedt och Tomas Rundh öppnat Posthagarnas Gård, strax bortanför Bjurbäckens slussar, för besökare.

Många har strömmat till för att få klappa frigående hönor och kycklingar.

- Det har varit ett helt otroligt tryck. Ibland har vi haft kö in till gården, säger Camilla, som försöker att ha nykläckta kycklingar varje tisdag då gården har öppet.

 - Barnen är fascinerade av hönorna och det går bra att klappa flera av dem, men det är ju något speciellt med att få hålla en nästan nykläckt kyckling i handen, säger hon.

På gårdsplanen strövar över 150 hönor och tuppar av olika raser fritt. I flera hönshus finns också rashöns tillsammans med ”sina” tuppar för att äggen garanterat ska bli renrasiga. Camilla skickar befruktade ägg över hela Sverige med hjälp av posten.

- Efterfrågan är faktiskt jättestor. Vi brukar vara med på äggbytardagen på våren i Bjurbäcken och i år kom det över 1000 personer. Där fick jag väldigt många kontakter, säger hon.

Under våren var faran för fågelinfluensa överhängande, men nu har Camilla fått klartecken från jordbruksverket att man kan ha hönsen fritt ute.

- Vi följer detta noga. Skulle det bli ett utbrott av fågelinfluensa så måste vi hålla våra djur inomhus, säger hon.

Hönorna på gården är svarta, bruna, vita, grårandiga och har sällskap av två smäckra afrikanska pärlhöns. Här finns bland annat raserna Orpington, Skånsk Blomme, Lohman, Bohusländska svarthöns och Brahma.

När Mustafa Omareen och Noura Alshikhouni besöker gården med barnen Ebrahem och Swar, blir det många glada skratt.

- Åh, de är så söta, säger Swar. Mamma Noura konstaterar att det är fint att få komma ut i naturen och möta djur på så nära håll.

- Det här är verkligen en rolig aktivitet. Barnen älskar det och för mig känns det lite som hemma. Min mamma hade höns hemma i vår trädgård i Syrien, säger hon.

Posthagarnas Gård ligger en kilometer från Bjurbäckens slussar och man har öppet för allmänheten varje tisdag eftermiddag.

Barnen får mata hönor och klappa kycklingar. På gården finns också en pelargonutställning med över 100 olika sorter. Sticklingar finns att köpa liksom avelsägg och vanliga ”matägg”.

ÖPPET: Tisdagar 20/6 - 15/8 klockan 12-16. Fri entré. Posthagarnas Gård ligger ett par kilometer bortanför Bjurbäckens slussar.

Det finns även möjlighet att boka en annan tid om man ringer i förväg.

Information: 070-341 82 58.

Senast publicerad av Eva Wiklund