Logotype för Storfors kommun

Julkänsla med vedeldad bakugn i Storfors

Bild på eld och vedeldad ugn - ett collage

Den vedeldade ugnen värms upp under ungefär tre timmar innan den är redo för tunnbrödsbak.

Elden sprakar och brödkakorna får fina små bubblor.

Marlene Ström och Michael Johansson har hittat den ultimata julstämningen tillsammans med kompisen Karim Mekayssi.

- Mina kompisar brukar baka tunnbröd med sina mammor, nu fick även jag äntligen chansen att testa vedeldad ugn, säger Marlene.

Marlene och Michael bor både i Östersund, Lungsund och Marocko där Michael driver en fiskecamp och bygger en ekoby. Just den här julen spenderar paret i Lungsund tillsammans med kompisen Karim. Han kommer ursprungligen från Marocko, men har bott i Sverige i många år och bor just nu på prov i Lungsund.

- Det är jättehärligt här. Lugnt och skönt, säger Karim, och ser till att elden i den stora spisen får extra fart med hjälp av en blåsbälg.

Inne i köket jäser ett stort antal degklumpar baserade på rågsikt, vetemjöl, jäst, hjortronsalt, sirap, socker, anis och fänkål.

- Jag har fått ett gammalt recept utan specifika måttangivelser, så det här blir spännande, säger Marlene, som gillar att baka matbröd men som inte testat vedeldad ugn tidigare.

- Förr fanns det ju en ugn i varje sockenstuga där man gick samman och bakade. Det låter som en härlig gemenskap, säger hon.

Karim berättar att de flesta i Marocko idag har moderna spisar, men i små byar på landet kan man fortfarande vara utan elektricitet. Då bakas brödet, som tillsammans med grönsaker är basföda i landet, i små vedeldade ugnar byggda av lera.

Inne i bakstugan blir degklumpar kavlade till tunna, runda kakor som rullas upp på en pinne innan de landar på den stora spaden. Inne i ugnen har Michael flyttat undan glöden och sopat rent för att den första kakan ska få landa. Det tar bara ett par minuter innan den bubblat färdigt och fått en ljus gyllenbrun undersida. Efter den första går bakande på löpande band ända till dess att ugnen botten blivit alltför sval. Då blir det paus medan en ny brasa värmer upp stenhällen.

- Jag gillar verkligen att elda, säger Michael, som också gillar att fira jul i Sverige. Som den globetrotter han är har det bara blivit ett fåtal jular just i Sverige.

- Därför är det ännu roligare när det blir av. I år är det gran, glögg och hela listan som gäller, skrattar han.

För Karim, som har fyra barn, är det gemenskapen och barnens glädje som är det bästa med julen. Däremot har han svårt med julstressen.

- I början i Sverige hade jag så svårt med att alla var så stressade och arga inför jul med allt som skulle fixas. Det är ju motsatsen till en lugn och fin högtid, säger han.

Michael kan förstå att Sverige var förvirrande.

- I Marocko har man så mycket mer närhet till varandra, hela landet är som en stor gruppkram, säger han.

Men detta år blir julfirandet litet, lugnt och gemytligt i Lungsund. Marlene och Michael har öppnat för någon granne och vännen Karim. Inte ens i bagarstugan känns någon julstress. Även om bröden är många finns det tid att smaka på ugnsvarmt bröd med smör och ost och att klura på hur man på bästa sätt ska reglera värme och gräddning.

- Det här är jättekul. Vi är ju riktiga nybörjare och när en kompis mamma fick veta att vi skulle baka helt själva utan någon mer erfaren läromästare så tyckte de att vi var modiga, säger Marlene, och betraktar högen av bröd som växer på ställningen med luftande stålnät.

Och nog både ser det ut och smakar som att de modiga bagarna lyckats riktigt bra.

- Det här kommer vi att göra om, säger Marlene.

Bild på kvinna och man som förbereder deg för att grädda tunnbröd - ett collage

Medan ugnen värms får degen jäsa och formas till bullar som så småningom kavlas ut och naggas till mjuka tunnbrödskakor som snabbt gräddas på den heta stenhällen.

Senast publicerad av Eva Wiklund