Logotype för Storfors kommun

Järnsjöleden lovordas av vandrarna

Kommunalråd Hans Jildesten inviger norra delen av Järnsjöleden under Lokala Naturvårdens Dag, flankerad av Hans Lindqvist från Värmlandsleder och arbetsledare Jan Svärd som lett en arbetsgrupp från Arbetsmarknadsenheten i bygget av leden.

Dryga femtiotalet personer ville vara med när Järnsjöleden invigdes vid Bjurbäckens slussar under söndagen. Och ytterligare ett antal befann sig ute på själva leden.

- Det var verkligen vackert och en trolsk stämning på mossen, säger Olle Wilson, som bor i Nässundet.

Under själva invigningsdagen berättar Jan Svärd, arbetsledare tillsammans med Bertil Csuha, om arbetet med att bygga leden över mossen tillsammans med en arbetsgrupp från Arbetsmarknadsenheten. Det var ett arbete som startade redan under vintern då man transporterade ut virke på den känsliga mossen med skoter och släpvagn. Man byggde också en 17 meter lång bro över Lungälven medan isen låg frusen.

- Det har varit väldigt roligt att få vara med och bygga fram leden. Nu hoppas vi att många, många ska vandra så att den hålls öppen på naturlig väg, säger han.

Projektledare Kicki Karlsson har varit med från allra första början när ansökan till Naturvårdsverket gjordes. En ansökan som resulterade i 435 000 kronor i bidrag.

- Det känns otroligt att se hur bra leden blev. När vi klev runt i storstövlar över mossen för att hitta bästa vägen så var det svårt att föreställa sig att den skulle bli så här fin, säger hon.

Hans Lindqvist, från Värmlandsleder, har också varit med från allra första början i planeringen av leden. Han har också jobbat rent praktiskt för att bygga leden som passerar precis förbi familjens gård.

- Det är roligt att se hur många som redan upptäckt leden. Vi ser vandrare varje dag och ibland kommer de i grupper, säger han.

När kommunalråd Hans Jildesten klipper bandet får han varma applåder, och strax därefter går en guidad tur ut på mossen.

- Jag är väldigt glad att vi har kommit så här långt med leden. Det ska bli väldigt roligt när vi har den helt färdig så att vi kan knyta samman alla de andra lederna från Filipstad, Karlskoga och Kristinehamn, säger han-

Ingegerd Höglin, Susanne Dacke och Simone Hullström från Nykroppa tänker vandra hela leden. Efter partiet över mossen är de lyriska.

- Vilken fin och lättgången led, dessutom med fina rastplatser. Det var verkligen mäktigt att se ut över myrmaken, säger Ingegerd.

Under invigningsdagen serverades varmkorv även i Lungsund och kaffe med hembakat bjöds i Furuvik, Lundsberg.

Marianne Johansson, Emmanuel Persson och Annelie Starborg hade valt sträckan mellan Lundsberg och Furuvik för att få landa i soffan hos Kerstin och Yngve Wålstedt.

- Vi måste verkligen försöka att gå våra fina leder mer. Den här biten var väldigt vacker och man mår bra av att vara ute och vandra, säger Marianne.

Kerstin Wålstedt säger att gästerna vid Villa Furuvik har uppskattat leden stort.

- Många av våra gäster frågar efter vandringsleder och den här nya leden är ett fantastiskt tillskott för vår bygd, säger hon.

På Pensionat Lungsund har man också märkt att leden lockar turister.

- Igår hade vi nio damer från Torsby som tagit en rundtur hit. När de upptäckte att vi har så fina vandringsleder ville de boka in sig på hotellet i maj med sina makar, berättar Michael Lloyd Gregard.

Under hösten bygger Jan Svärd, Bertil Csuha den sista delen av Järnsjöleden färdig tillsammans med Arbetsmarknadsenheten. Den delen löper mellan Lundsberg och Hytte där den ansluter till Järnleden som går ner till Kristinehamn.

Senast publicerad av Eva Wiklund