Logotype för Storfors kommun

I Storfors bygger kunderna egna julgrupper

Flera personer som skapar julgrupper i en blomsterbutik.

Rosie Kvick, Bodil Ågren och Päivi Jonsson tillhör en trogen skara julentusiaster som gärna bygger sina egna julgrupper tillsammans med Arnold Kuipers och Margret Meyering.

De senaste 15 åren har Helianthus blomsterhandel gett Storforsborna ett brett utbud av blommor.

Nästan lika länge har Arnold Kuipers och Margreet Meyering arrangerat kurs för den som vill bygga sin egen julgrupp.

- Jag brukar komma varje år och det är roligt att få så fina resultat snabbt, säger Päivi Jonsson, som hunnit sätta ihop fyra olika julgrupper.

På ett stort bord finns gott om plats och jord som butiken bjuder på. En del har med egna krukor eller korgar medan andra botaniserar i butikens stora utbud. Sedan är det bara att hitta kaktusar, julblommor, murgröna, tomtar, små granar eller annat som kan passa. Arnold och Margreet hjälper gärna till med råd om både uppbyggnad och olika växter att kombinera.

- Nu vet vi hur svenskarna vill ha sina julgrupper, skrattar Margreet, och berättar att det var annat den allra första julen i Storfors när de flyttat från Holland. Då hade de laddat upp med den typ av bordsdekorationer som är så vanlig i Holland; ris med ljus och vackra kulor.

- Folk undrade varför vi hade så fina gravdekorationer men inga julgrupper, så vi fick vi lära oss snabbt, berättar hon.

Att bygga egna julgrupper har blivit en tradition för Rosie Kvick, som flyttade från Stockholm till Storfors tillsammans med maken för fyra år sedan.

- Vi hade ingen anknytning till Storfors, men vi trivs otroligt bra och har fått nya vänner. Att flytta hit var det bästa vi gjort, säger hon, och sätter raskt ihop sex olika grupper.

Även bordsgrannen Bodil Ågren har några julgrupper klara.

- Jag brukar ha med mig barnbarnsbarnen som tycker att det här är roligt, men idag är jag här ensam, säger Bodil, som är glad att orten har en blomsterhandel.

- Det är skönt att kunna handla här i Storfors och dessutom till bra priser och med gott bemötande. Det ska vi vara rädda om säger hon.

Makarna blev avrådda av banken att satsa i Storfors, men har under sina 15 år fördubblat omsättningen. Nu vill de satsa på att utveckla rörelsen genom att bygga ett stort växthus på baksidan av blomsterhandeln .

- Det skulle förlänga vår säsong och ge oss möjlighet att erbjuda ett ännu bredare utbud, säger Arnold, som är den som regelbundet åker ner till Holland för att köpa dagsfärska blommor på auktioner.

Den som missade lördagens kurs i att skapa julgrupper kan kanske få en egen chans att sätta ihop en genom att fråga i butiken under öppettiderna.

Senast publicerad av Eva Wiklund