Logotype för Storfors kommun

Inspiratörer med driv i Kulturhuset

Under hälsoveckan hade Kulturhuset besök av två föreläsare med inspirerande driv.

En poet med ADHD-diagnos i bagaget och en maratonlöperska som vunnit kampen mot både sjukdom och extrem övervikt.

Båda är att betrakta som fajters och båda bjöd på en blandning av skratt, allvar och en hel del att tänka på.

Anders Brokvist med artistnamnet ”Ismael Ataria” lät publiken följa med på resan från klassens tönt till firad poet.

- Jag vet hur det är att vara utanför, men jag vet också att vi alla kan ta kontroll över våra liv, sade han, och berättade om en tuff högstadietid och längtan efter att få bli sedd och respekterad för den man är. Idag ser han inte ADHD-diagnosen som ett hinder, det är helt enkelt en del i hans personlighet, en del han kan använda.

- Det gäller att hitta det som fungerar. Jag skulle aldrig klara ett 9 till 5-jobb, så jag är lycklig att jag kan jobba i olika projekt, sade Anders, som kan titulera sig poet, författare, radiopratare, föreläsare, krönikör och artist. Han är född och uppvuxen i Hagfors och har gjort hundratals föreläsningar och framträdande över hela landet.

Emma Bertilsson, också kallad Marathon-Emma, har gjort en helt annan resa. Det gemensamma är kanske drivet och förmågan att sätta nya och högre mål. Kanske också viljan att kasta sig ut och prova nya vägar.

För Emma var högstadietiden också tuff. Först på gymnasiet trivdes hon, men när bästa kompisen dog strax innan studenten och även Emmas farmor gick bort började en mörk period.

- Jag slutade med allt som var roligt – ridningen och simningen - för att liksom straffa mig själv. Varför skulle jag få ha roligt när min bästa kompis var död? sade Emma, som skaffade ett städjobb och också ett jobb som fotograf. På så sätt kunde hon jobba båda dagar, kvällar och helger.

När hon som 22-åring vägde 140 kilo och var märkt av reumatism var självmord en tanke. Istället satte hon mål och tvingade sig själv att ta ett steg i taget. Idag är 60 kilo lättare, medicin- och värkfri och jobbar som löpcoach, föreläsare och personlig tränare.

Föreläsningen med Emma arrangerades av Reumatikerföreningen i samverkan med kommunen. Kultur- och Fritidschef Olle Rodéhn var mycket nöjd med arrangemangen.

- Vi fick två fantastiska föreläsare hit till Storfors. De är båda stora inspiratörer och det tror jag alla som tog chansen att lyssna håller med om, sade han.

Senast publicerad av Eva Wiklund