Logotype för Storfors kommun

Imponerade besökare i öppen trädgård

Vartannat år arrangeras "Tusen trädgårdar" då en mångfald av trädgårdar från norr till söder håller öppet för allmänheten. När Kerstin och Yngve Wålstedt höll sin stora trädgård Villa Furuvik i Lundsberg öppen strömmade det in besökare hela dagen, både nästgårds och långväga ifrån.

Besökarna fick en kartskiss över området med beskrivning av alla de olika rabatterna och odlingarna. Under promenaden passerar man många vackra rabatter fyllda med egenhändigt uppdrivna perenner som planterats och kombinerats med omsorg och tanke. I tropiska hörnan samsas blommorna med persikor och vindruvor. Vår- och försommarblommor trivs i lunden. Växthuset är platsen där ca 1500 plantor drivs upp på våren. Under sommaren klänger vindruvor i taket och på utsidan mognar tomaterna i stora klasar. Nere mot sjön finns grönsaksodlingen med allt vad köket kan behöva och i Sjöstugan kan gäster sova. Längs strandpromenaden kan man strosa runt i skogskanten och beundra de röda näckrosorna som är inplanterade. Rundan avslutas vid det stora boningshuset där kaffe med dopp serveras.

-Det är otroligt att detta finns! Man måste uppleva det för att förstå hur fint det är. Vilket imponerande arbete de har lagt ner här. Växtkraften och läget här är fantastiskt, säger Yvonne Lövgren som är på besök tillsammans med Annika Yngve och Annika Skyllkvist från Karlskoga.

Yngve och Kerstin berättar att det kommit besökare från Storfors och alla grannkommunerna, men även några långväga gäster, bland annat ett par som reste genom hela landet för att försöka hinna med flera trädgårdar efter vägen.

Den som inte hade möjlighet att besöka Villa Furuvik de 1 juli har flera chanser i sommar. Varje onsdag i juli kl 14-17 är trädgården öppen och lördag 4 augusti är det öppet hela dagen kl 10-17. Under öppettiderna finns möjlighet till fika med hembakat på glasverandan. Makarna Wålstedt tar ingen avgift, varken för besöket eller fikat, men besökarna får chans att skänka en frivillig slant till Världens barn.

Info: www.villafuruvik.se, Kerstin Wålstedt, tel 073-08 10 272

Makarna Wålstedt har gjort en karta över den stora trädgården så att besökarna i egen takt ska kunna gå på upptäcksfärd.

Senast publicerad av Eva Wiklund