Logotype för Storfors kommun

Guldregn över Storfors biograf - biopremiärer i vår

Nu satsar Storfors kommun 600 000 på att uppgradera biografen i Kulturhuset med den senaste tekniken och det nya fantastiska 4K-formatet. Satsningen är möjlig tack vare ett bidrag från Svenska Filminstitutet på 300 000, medan kommunen skjuter till lika mycket.

- Nu kommer vi att kunna streama film vilket betyder att vi kan visa premiärer i Storfors samma dag som de går på Filmstaden i Karlstad säger EU-samordnare Kicki Karlsson, som jobbat med ansökan tillsammans med Kultur- och fritidschef Olle Rodéhn.

Och det är inte bara från Filminstitutet som Storfors kommun har sökt bidrag. Man kommer även att söka 100 000 kronor från Region Värmland.

- Det här kommer att bli ett jättelyft för Storfors. Vi har redan fått förfrågningar från olika grupper som vill bilda filmklubbar, exempelvis finns det några ungdomar som gärna skulle bilda en skräckfilmsklubb, säger Kicki Karlsson.

Idag har de flesta biografer 2K-projektorer, men 4K-formatet är det senaste och med en sådan projektor blir upplösningen dubbelt så hög och ger en filmupplevelse utöver det vanliga. Biografen är också, med sina 215 sittplatser, en av de största i Värmland.

- Jag är väldigt stolt över att vi som första biograf i Värmland ska kunna visa film i det nya formatet. Det här kommer att lyfta Kulturhuset ytterligare ett snäpp, säger Olle Rodéhn, som vill göra biografen till en riktig mötesplats.

- Vi kommer exempelvis att prova med en kort paus och fika mitt i filmen, då ger vi folk en chans att vara sociala och träffa varandra på ett sätt som kanske inte är så vanligt när man går på bio, säger han.

Just nu renoveras biografen efter en vattenskada, men under våren räknar den nystartade föreningen Kulturcompagniet med att komma i gång med filmvisning.

Senast publicerad av Eva Wiklund