Logotype för Storfors kommun

Gripande biblioteksföreläsning om Kevin-fallet

Det var stundtals en märkbar känsla av allvar i biblioteket när Annika Karlsson från Arvika och mamma till Robin och Christan berättade sin historia från Kevin-fallet. En berättelse om hur en helt vanlig familj hamnade i en av vår tids största rättsskandaler.

Annika vill dela med sig av sina erfarenheter och ge besökarna anhörigperspektivet.
- Jag vill öka medvetandet hos människor. Jag önskar och hoppas att något sådant här aldrig händer igen, säger hon.
Med på föreläsningen har hon också Andreas Slätt, även han bördig från Arvika och medförfattare till nyutgivna boken ”Berättelsen om Kevin-fallet”.

De båda reser runt och delar med sig av sina erfarenheter. Det handlar dels om att vara anhörig till misstänkta gärningspersoner som är barn samt olika infallsvinklar på processen när polisen bestämde sig för att öppna ärendet igen. De berättar om konsekvenser för familjen och omgivningen både före och efter frikännandet.
20-talet talet personer hade kommit till biblioteket som tillsammans med ABF anordnade föreläsningen.
- Det här är bara en av flera aktiviteter som vi planerar tillsammans med biblioteket här i Storfors, berättar Jessika Svensson på som arbetar på ABF tillsammans med Ayla Iversen.

Marita Sjöberg är en av åhörarna.
- Jag tyckte det var en gripande föreläsning. Det var mycket som berättades som man inte har haft kännedom om. Som hur barnen och deras mamma fick bosätta sig på barnpsyk under en väldigt lång tid och hur deras vardag då såg ut. Det var hemskt att höra om, säger Marita som också berättar att hon blev berörd och hade nära till tårarna under kvällen.

Bibliotekschef Michael Nordeman är mycket nöjd med kvällen.
- Den här sortens föreläsningar som talar direkt till hjärtat passar bra i den här miljön på biblioteket, säger han.

Han gillar att det blir direktkontakt mellan föreläsare och åhörare och att det blir mer av ett samtal än en föreläsning.
- Man ser att människor blir berörda. När åhörarna går härifrån biblioteket har de fått med sig något, säger han.

FAKTA
En sommardag 1998 hittas den fyraåriga pojken Kevin död i Arvika och bröderna Christian och Robin, fem och sju år gamla, förklaras skyldiga. Men i själva verket finns inga konkreta bevis och det ska dröja nästan tjugo år innan fallet granskas ordentligt. Nu berättar Christian, Robin och deras familjemedlemmar med egna ord om skandalen som förändrade deras liv i grunden, om övergreppen från myndigheterna och om den långa resan i skam och tystnad fram till oskyldigförklarandet 2018.

Senast publicerad av Eva Wiklund