Logotype för Storfors kommun

Fullt ös i Bjurtjärnsloppet på nationaldagen

För tredje året i rad blev det folkfest när Bjurtjärns byalag arrangerade Bjurtjärnsloppet.

87 löpare gjorde upp om medaljerna och om priserna från det digra prisbordet – sponsrat av företagare från trakten.

- Det känns kul att loppet blivit en tradition, säger tävlingsledare Carolina Andersson, som tillsammans med maken Jens startade loppet 2017.

Första året kom 70 löpare till start och året efter hade antalet dubblats. I år krockade loppet med både studentfiranden och Karlstads stadslopp bara ett par dagar senare.

- Vi tror att det är därför vi har något färre deltagare i år, säger Carolina, som ändå är nöjd med intresset för loppet.

Kristinehamnslöparen Annika Kihlström tog hem sin tredje raka seger i damklassen medan fjolårets herrsegrare, Fredrik Rådström, fick se sig slagen av Josef Snellman.

- Det är superkul med den här typen av lokala löparlopp. Jag kommer säkert tillbaka igen, säger Josef, som poängterar att kortare lopp inte betyder lättare. Speciellt inte när termometern visar 27 grader i skuggan.

- När man springer länge lopp finns det alltid partier där man kan ta det lugnare. I ett kort lopp är det fullt ös hela vägen, säger han Fredrik som sprang de fem kilometrarna på tiden 18,33.

För Annica Kihlström var loppet något av en test för en krånglande menisk.

- Jag har inte sprungit så mycket i år, men jag hoppas på att det här kan vara ett startskott, säger hon.

Fullt ös var det också för tolvårige Viktor Thoresson som vann ungdomsklassen pojkar för tredje året i rad. Med tiden 20,36 knep Viktor en fjärdeplats i hela tävlingen.

- Det var varmt och jättejobbigt och dessutom fick jag kramp i låret. Men jag tänkte att jag inte skulle ge mig, säger Viktor efter målgången.

I tjejernas ungdomsklass spurtade sig Ida Bervenståhl till segern i tuff kamp med klubbkamraten Sofia Ingvarsson från Granbergsdals IF.

- Det var tufft, jag hade trott att banan skulle vara flackare, säger Ida, som valde loppet för att seeda sig till en av de första startgrupperna i tjejmilen.

Men det var inte bara löpare som hittat till Kväggeshyttan den här strålande försommardagen. Mängder av funktionärer såg till att alla besökare kunde äta och dricka gott i minglet.

En av funktionärerna är Anders Nordell.

- Det är verkligen jättekul att Jens och Carolina dragit igång detta. Det behövs sådana här injektioner för att en bygd inte ska dö ut. Vi ger folk en chans att få upp ögonen för hur trivsamt det är här, säger han.

Loppets allra yngsta deltagare var sexårige Vidar Vähäsalo som sprang med familjen. Redan för två år sedan ville han springa precis som sina kusiner. Det var en svettig gosse som togs emot i målfållan.

- Det var jobbigt men roligt, säger Vidar, och berättar att han också tränar judo.

Pappa Tommy gör tummen upp för det trivsamma arrangemanget.

- Det är jätteroligt att det ligger på en sådan nivå att alla kan delta, säger han.

Linda Andersson, med startnummer 1, håller med. Hon kommer i mål ganska långt bak, men är nöjd med att hon tagit sig runt fem kilometer i hettan.

- Det gick bättre i Harsprånget, men det här var roligt och ett mysigt arrangemang, säger hon.

De tre första i varje klass fick priser av Team Sportia och Elon.

Senast publicerad av Eva Wiklund