Logotype för Storfors kommun

Fullsatt för folkhälsan och Kalle Zakari Wahlström i Sporthallen

När Kalle Zakari Wahlström besöker Storfors är det inför en mer än fullsatt sporthall och med ett tydligt budskap i bagaget.
- Slut krångla med mat och olika träningsmetoder. Rör på dig så att du blir trött, svårare än så är det inte, säger han.

Kalle är bland annat känd från tv-programmet Svett & etikett där han testar olika idrotter och från tv-programmet Gympaläraren.
När klockan slår sex i Sporthallen i Storfors har drygt 250 personer tagit plats på läktarna och på de extrainsatta stolarna på golvet.
Många har rest från kringliggande kommuner och flera kommer från Karlstad och Hammarö.
Från första bilden som Kalle visar med projektorn har han publiken i sin hand och kvällen bjuder på många skratt och kanske ett och annat höjt ögonbryn.
Egentligen är det inga konstigheter som han pratar om. Han säger att träning är det allra mest naturliga och något som kroppen kräver och behöver. Själv fick han sitt första endorfinrus i ett luftkonditionerat gym under en semesterresa.
- Jag försökte hitta ett svalt ställe och det blev gymmet. Jag hade aldrig varit inne i ett gym förut, men jag cyklade två mil på motionscykel eftersom det var så svalt och skönt. Sedan kunde kroppen inte få nog, jag gick dit varenda dag och fortsatte sedan att träna när jag kom hem från resan, berättar han.
En god stund av föreläsningstiden ägnas åt att prata om mat. Eller det vill säga; att prata om att mat behöver man varken tänka på eller prata särskilt mycket om. Ju mindre krångel desto bättre, säger han, och drar ett stort streck över alla dieter han kan komma på.
Annelie Norström, som sitter på första raden, är modig nog att berätta om 5:2-dieten som hon följer - och mår bra på.
Kalle återkommer ett stort antal gånger till det faktum att hon borde vara både hungrig, trött och irriterad - vilket hon förnekar. Hon berättar istället att hon både orkar välta däck och syssla med löpträning. Kalle låter sig dock inte övertygas.
- Man behöver inte hålla på med dieter. Om man skippar läsk och godis kan man äta helt vanlig mat så länge man tränar, säger han,
Men hur ser då den träning ut som han förespråkar?
Jo, det handlar om att jobba sig trött och att träna hela kroppen istället för enskilda muskler.
- Man ska göra sådana rörelser som man använder. Att lyfta saker är bra, eller varför inte klyva ved. Det fungerar utmärkt som ett träningspass, säger han.
En träningsform han verkligen rekommenderar är att träna med ett barn ”eller någon annan liten person man känner”.
Hoppa studsmatta, promenera med hundar eller bara hoppa upp och ner från golvet hundra gånger.
- Gym kan vara bra, men du behöver inte ett gym för att kunna träna, säger han.
För den som klurar på hur man ska kunna få in mer fysisk aktivitet i barnens liv rekommenderar han utevistelser.
- Alla undersökningar visar att folk rör mer på sig ju mer de vistas utomhus. Rörelse är ju också att springa runt i skogen och vifta med pinnar, säger han.
Efter ett antal frågar tackas Kalle med rungande applåder och passande nog en helt okrånglig kokbok.
- Hundra år av husmanskost kan kanske passa, säger folkhälsosamordnare Kicki Karlsson, som arrangerat kvällen tillsammans med Kultur- och fritidschef Olle Rodéhn och friskvårdskonsulent Pia Aspvik.
Hon är mycket nöjd med kvällen.
- Det känns otroligt roligt att så många ville komma. Det här är vår start på ett större folkhälsoarbete där vi vill jobba för att minska framför allt barnfetman och inspirera till en livsstil som gör att man mår bra, säger hon.
Rebecka Nowosad, en av de Storforsungdomar som hittat till föreläsningen, är helnöjd med kvällen.
- Jag har ju följt Kalle i tv-programmen så det var jättekul att höra honom live. Han är verkligen rolig att lyssna på och inspirerande. Han säger självklara saker på ett sånt sätt att man verkligen får lust att sätta igång, säger hon.

Senast publicerad av Eva Wiklund