Logotype för Storfors kommun

Fullsatt för cello och dragspel i Lundsberg

Bilder på artister som spelar cello och dragspel samt publik i Lundsbergs kyrka.

När Johannes Rydén och Milan Rehak intog scenen på konsertveckans femte dag var det fullsatt i Lundsbergs kyrka. Så fullsatt det nu får vara under pandemin.

- Vi är jätteglada över all positiv respons som vi har fått för Sommarmusik på Lundsberg, säger föreningens ordförande Karin Merazzi-Jacobson.

Till varje konsert har man tagit emot 50 bokningar och besökarna har fått sitta väl utspridda i den luftiga kyrkan. Men många har också valt att följa livesändningarna som ligger upp på webben i 28 timmar och som man kan hitta via föreningens hemsida.

- Vi blev positivt förvånade över att hitta så bra kompetens i Lungsund. I år känner vi oss väldigt moderna och det positiva är att folk över hela världen kan följa konserterna i Lundsberg, säger Karin, och vinkar åt filmfotograf Michael Johansson, som förbereder kvällens sändning.

Och det är en internationell samling artister som kommer på besök till orten, denna kammarmusikvecka, så det kan ju tänkas att publiken också är internationell. De kommer från sju olika länder och en del presentationer sker på engelska. Tjeckiske Milan som spelar dragspel ikväll träffade Johannes under studierna i Stockholm och de båda bildade en duo för cello och dragspel.

- Numera kommer jag bara till Sverige för spelningar, men jag pluggade i Stockholm under fyra år, säger Milan, som är glad att få spela för publik igen efter det långa pandemiuppehållet.

Duon bjuder bland annat på omväxlande innerlig, passionerad, glad och smäktande musik komponerad av Astor Piazzola, som i år skulle ha fyllt 100 år. Han var en känd kompositör från Argentina som förvandlade tangon till konsertmusik med en toutch av jazz och som också skrev en hel del filmmusik.

Det blir många varma applåder från publiken när den ömsint medryckande musiken fyller varje skrymsle i den vackra kyrkan.

- Den här kyrkan har fantastisk akustik och har blivit jämförd med Wigmore Hall i London, säger Karin, och Milan håller med om att musiken verkligen kommer till sin rätt i den fina akustiken.

Två konserter återstår av årets kammarmusikvecka; fredag klockan 19.00 bjuds på cello och piano och på lördag klockan 19 vankas avslutningskonsert med många olika artister.

- Vi kommer tillbaka nästa år, och då kanske ännu fler upptäcker möjligheten att måla till konserterna och skicka in sina alster, säger Maria Maria Jacobson Picasso, som sitter i styrelsen.

Nästa år planerar man även en kväll för att hedra kompositören Niklas Gustavsson, som har sina rötter i Storfors och som var med och drog igång kammarmusikveckan. Han avled bara 48 år gammal under året.

Information: www.storforsforeningarna.se/sommarmusik-lundsberg

Senast publicerad av Eva Wiklund