Logotype för Storfors kommun

Fritidsbanken i Storfors har öppnat

Nu är det fritt fram att helt gratis låna idrottsutrustning i Storfors sporthall.

- Det känns väldigt roligt att vi har invigt Fritidsbanken nu, säger kommunalråd Hans Jildesten som klippte bandet.

Sveriges första Fritidsbank öppnade i Deje 2013, och bakom hela idén står David David Mathiasson, som idag är projektledare i Värmland.

Storfors Fritidsbank blir den 19:e i Sverige och grundidén är mycket enkel. Alla får låna sport-och fritidsprylar och det är inga pengar inblandade. Skulle något gå sönder tar man inte heller ut någon avgift.

- Det handlar om återbruk. Sakerna är skänkta och på det här sättet används varje grej hela sin livslängd, säger folkhälsosamordnare Kicki Karlsson, en av de drivande bakom Fritidsbanken i Storfors.

Fritidsbanken ligger i Sporthallen, och man kan nå lokalerna en trappa upp via stora entrén, men man kan också gå in via baksidan. Fritidsbanken är öppen varje tisdag och torsdag klockan 16-19, men det går också bra att boka en annan tid med Susanne Axén som jobbar där.

Just nu finns en hel del vinterutrustning att låna, men man vill gärna få fler prylar. Per Severin, som kom på besök från Deje vid invigningen, lovar också att Fritidsbanken i Deje ska dela med sig.

- Vi har överskott på en del utrustning, det ger vi gärna till er, säger han.

Ingrid och Runo Eriksson minglar under invigningen och prisar idén.

- Det här är verkligen jättebra. Barn tröttnar kanske på en idrott, eller växer ur utrustningen snabbt. Då är det fantastiskt att man kan låna, säger Runo.

Och precis som på ett bibliotek kan man ”låna om” utrustningen om ingen annan står på kö.

Kontakt: Susanne Axén 0550-651 24

Fritidsbanken hämtar gärna saker hemma hos dig om du vill skänka, men inte har möjlighet att komma själv.

Senast publicerad av Eva Wiklund