Logotype för Storfors kommun

Fritidsbanken invigs lördag 8 oktober

Kommunalråd Hans Jildesten (tv) klipper bandet för Fritidsbanken klockan 15 på lördag.

På lördag klipps bandet för Fritidsbanken i Storfors sporthall.

Sedan är det fritt fram även för Storforsare att låna begagnade idrotts- och friluftspylar.

- Vi har jobbat hårt för att Fritidsbanken ska komma igång. Nu känns det väldigt bra, säger folkhälsosamordnare Kicki Karlsson.

Fritidsbanken föddes 2013 i Deje. Den finurliga tanken att begagnade idrottsprylar ska kunna lånas ut om och om igen har nu spridit sig över landet och på lördag är det Storfors tur att öppna.

- Vi har jobbat sedan i mars med att samla in saker. Nu kan vi äntligen öppna för utlåning, säger Kicki Karlsson, en av de drivande bakom projektet.

Lokalen, som ligger en trappa upp i Sporthallen och har flera rum, bemannas av Susanne Axén på tisdagskvällar och torsdagskvällar. Det är också hon som ställt i ordning lokalerna och hållit i trådarna för insamlingen av alla saker som nu fyller hyllorna. Till Fritidsbanken kan man skänka all typ av idrottsutrustning – i alla storlekar. Även friluftsutrustning som tält, sovsäckar och liggunderlag är välkommen. Den som inte kan lämna själv kan även få sakerna hämtade.

- Det är verkligen en häftig idé som det känns kul att få vara med och förverkliga i Storfors, säger Susanne Axén.

Kommunalråd Hans Jildesten klipper bandet klockan 15.00 på lördag.

- Det här är riktigt bra friskvård. Genom att man kan låna idrottsprylar så kan alla vara med och prova nya idrotter – ingen stängs ute, säger kommunalråd han.

På plats vid invigningen finns även David Mathiasson, initiativtagare till idén om Fritidsbanken och verksamhetsledare för Fritidsbanken i Värmland. Han menar att utlåningen inte är riktad mot just den som har ont om pengar.

- Det här är en så bra idé att den gynnar alla. Den som har trångt i sitt förråd kan ju skänka sina saker till Fritidsbanken – och sedan låna sakerna när han eller hon behöver, säger han.

Han ser inte heller att idén konkurrerar med handeln. Många butiker har tvärt om reagerat positivt.

- Genom att folk i alla åldrar lånar idrottsprylar och testar olika idrotter, så kommer många också ett steg närmare att köpa egna grejor, säger han.

Invigning: lördag 8 oktober klockan 15.00 vid Sporthallen, Kroppavägen 7

David Mathiasson, Susanne Axén, Kultur- och fritidschef Olle Rodéhn, folkhälsosamordnare Kicki Karlsson ser fram emot att äntligen få öppna Fitidsbanken för utlåning av idrottsutsrutning.

David Mathiasson, Susanne Axén, Kultur- och fritidschef Olle Rodéhn, folkhälsosamordnare Kicki Karlsson ser fram emot att äntligen få öppna Fitidsbanken för utlåning av idrottsutsrutning.

Senast publicerad av Eva Wiklund