Logotype för Storfors kommun

Folkfest när nationaldagen firades i Ravinen

När nationaldagens firas i Ravinen i centrala Storfors blir det folkfest.

Över 400 besökare roar sig med ansiktsmålning, en tur på den gamla brandbilen, krisinformation, nygrillade hamburgare, hoppborgar, klätterväggen och mycket annat.

- Det är så mysigt här. Vi bor i Karlskoga men har åkt hit flera år i rad, säger Sara Qvarfordt som minglar tillsammans med döttrarna Tilde och Ebba.

Säkerhetssamordnare Michael Björklund har också gott om folk i sitt tält. Många vill veta mer om hemberedskap och de gratis vattendunkarna tar slut i rasande fart.

- Det är jätteroligt att finnas här och svara på frågor. Folk i Storfors verkar vara krismedvetna och ivriga att förbereda sig, säger han.

Extra glad får Jenny Nilsson bli som vinner en hel krislåda att ta hem.

Glada är också de dryga 30-tal nya svenska medborgare som firas på scenen. Kommunalråd Hans Jiildesten delar ut svenska träflaggor för bordet och biobiljetter.

- Det här är verkligen en tradition vi ska fortsätta med. I Storfors har vi en lång historia av människor från andra länder som har hjälpt till att bygga upp vårt fina samhälle, säger han.

Emelie Nordengren sjunger nationalsången och på en del av det jättestora grönområdet hjälper brandmannen Krister Olsson Max Rybacki att testa vattensprutan.

Krister flyttade från Karlstad till Storfors för tre år sedan – för kärlekens skull.

- Jag trivs otroligt bra här. I Karlstad finns det mer folk, men i Storfors är gemenskapen större. Man är mindre ensam här fastän det finns färre människor, säger han.

Folkhälsosamordnare Kicki Karlsson delar ut flaggor till den stora publiken och samordnar festens olika delar. Kultur- och fritidschef Olle Rodéhn spelar också med sitt band Just Kidding, till publikens stora förtjusning. Det spritter i många ben, och i slutet av dagen är Olle Rodéhn nöjd:

- Det är verkligen roligt att folk kommer och deltar när vi ordnar den här typen av aktiviteter. Det här är en tradition som vi ska fortsätta, säger han.

Peter Karlsson, brandchef i Filipstad, är på besök i Storfors under festen.

- Helt otroligt att se så många människor. Det hade jag aldrig väntat mig. Jag är imponerad, säger han

Ett stenkast från Ravinen har fotokonstnären Alena Landelius vernissage i Kulturhuset.

Ulla Högberg från Karlstad är en av de intresserade besökarna.

- Det här är inte vanlig fotokonst, I varje bild finns något mer, ofta något gränsöverskridande och mytiskt som väcker djupa tankar och känslor. Jag gillar verkligen den här konsten, säger hon.

Alena ställer ut sin konst under hela sommaren.

Jenny Nilsson vinner den stora krislådan som lämnas över av säkerhetssamordnare Michael Björklund.

Jenny Nilsson vinner den stora krislådan som lämnas över av säkerhetssamordnare Michael Björklund och folkhälsosamordnare Kicki Karlsson.

Redan under vernissagens första timmar sålde Alena ett par av sina verk.

Senast publicerad av Eva Wiklund