Logotype för Storfors kommun

Coronapandemin hotar Gymfabriken

I snart fyra år har Gymfabriken varit en viktig träningsanläggning i Storfors.

Nu hotar coronapandemin att sätta stopp för det.

- Jag vet faktiskt inte hur det kommer att gå, säger ägaren Susanne Wernström, som nu jobbar allt fler skift inom hemtjänsten för att få ekonomin att gå runt.

Under de år som gymfabriken haft öppet har Susanne, som är undersköterska i grunden, delvis fortsatt att jobba inom vården. Att ta ut full lön från Gymfabriken har inte varit möjligt.

- Jag visste från början att det skulle bli några hundår under tiden som jag betalar av maskinerna. Om ett år är avbetalningarna klara och då räknar jag med att allt ska gå runt, säger hon.

Förutom pass och träning i gymmet är Susanne utbildad massör och erbjuder massage samt även fransförlängning. Behandlingarna har varit populära, men över en natt försvann kunderna.

- Det handlar både om rädsla för viruset, men också om att folk blivit permitterade och att man inte längre våga köpa sådant man kan undvara, säger hon.

Om gymfabriken skulle gå i konkurs är de fyra ”hundåren” på sätt och vis bortkastade. Att starta om med avbetalning på maskiner i ytterligare fem år är inte tänkbart.

Just nu blöder gymmet. Susanne betalar en hyra på 17 000 plus värme och el och hon har avbetalningar på maskinerna på runt 30 000 i månaden.

- Många avslutar sina medlemskap nu och säger att de ska komma tillbaka när allt är över, men då kommer det inte att finnas något att komma tillbaka till, säger Susanne, som menar att det går att träna på ett säkert sätt i gymmet som är både stort och välventilerat.

- Vi har handsprit och ytdesinfektion till hands och man kan välja att använda det så mycket man vill. Och med en person på varje maskin håller man ett godkänt avstånd, säger hon.

Vissa pass körs också utomhus, vilket dock kan ställa till problem för den som är pollenallergiker.

- Just nu är vi i ett svårt läge. Jag brinner verkligen för gymfabriken och egentligen är det ju det här jag vill göra på heltid, men jag är inte säker på att det kommer att gå, säger hon.

Under de år som gått har en stor mängd storforsare passerat gymmet och Susanne är glad över den energi och uppskattning som de förmedlat.

- Det är otroligt häftigt att se folk få nytt självförtroende och att bli friskare. En del har till och med kunnat minska på sina mediciner, säger Susanne, som själv fått kraft att orka genom den energi som alla deltagare gett tillbaka.

- Att se folk göra framsteg och bli gladare är ju något som stärkt mig varje dag, hon.

Nu ska Susanne tillsammans med kommunens näringslivsutvecklare se vilka stöd som är möjliga och dessutom hoppas hon på att fler ska våga träna så att gymmet ska kunna överleva.

Senast publicerad av Eva Wiklund