Logotype för Storfors kommun

Burmeser räddade Baptistkyrkan i Storfors

Baptistförsamlingen i Storfors bestod av 13 medlemmar.

Då klev 50-talet burmeser in genom dörren och förde med sig sången, musiken och skratten.

- Efter 20 års enträgna böner såg vi det som ett svar från himlen, skrattar föreståndare Rose-Marie Holmberg.

Söndag 25 oktober arrangeras kördag för barn & unga. Alla kan vara med. Läs mer nedan.

Idag är det fullt hus i kyrkan på söndagarna och på lördagarna ljuder barnsång i huset.

- För oss gamlingar var det helt fantastiskt med den här vitaliseringen. Vi fick vuxna, barn och ungdomar på samma gång, och vi fick glädjen och musiken på köpet, säger Rose-Marie.

För burmeserna blev kyrkan en samlingsplats och ett sätt att träffa svenska vänner.

- De hade träffats för att hålla gudstjänst i sina lägenheter, men de var så många att det inte fungerade. Så blev de tipsade om att det fanns en baptistkyrka, och det var ju precis vad de sökte, säger Rose-Marie, som bland annat hjälpt sina nya vänner med myndighetskontakter. I gengäld har hon fått inblick i en helt ny kultur och hon har fått möta en nästan gränslös gästfrihet.

Yin Die kom till Storfors med sin make som var pastor och tre barn 2009. När maken dog, för ett år sedan, blev församlingen det skyddsnät hon behövde.

- Jag tänkte kanske att vi skulle ha flyttat till Thailand, men församlingen är som en familj för mig. De har varit ett stort stöd och jag vill verkligen bo kvar, säger hon.

Hennes dotter Sugar Moon har varit på körläger för tonåringar och står nu bredd att leda en barngrupp i kyrkan tillsammans med kompisarna Lomeh och Thu Nu Thoo. Sugar Moon pluggar på Estetprogrammet och kan tänka sig att jobba både med musik och med barn.

- Jag älskar verkligen musik eftersom den går rakt in i hjärtat. Är jag ledsen så mår jag alltid bättre om jag får spela och sjunga, säger hon, och låter barngruppen visa en sång med mycket rörelse i. Det går inte att ta miste på glädjen i de unga rösterna, och inte heller på stoltheten hos föräldrarna som sitter i bänkraderna.

Rai Zai är på gång att lära sig spela piano. Målet är att kunna spela sånger i kyrkan på gudstjänsterna.

- Det är så vackert med piano, och det ska bli roligt att lära sig. Musiken är ett sätt för mig att prisa Gud, säger hon.

Många av burmeserna studerar, praktiserar eller arbetar på större orter i närheten, men de bor troget kvar i Storfors. De har också odlat upp ett område intill Mögsjön med frodiga kolonilotter och på höstarna är det flera som plockar bär som de säljer. Många säger att Storfors är hemma nu.

Rose-Marie Holmberg är glad över att de har vitaliserat församligen och har egentligen bara ett par önskningar.

- Vi har medlemmar från Burma, Burundi, Eritrea, Sri Lanka, Uzbekistan och Finland. Det enda som behövs nu är fler svenskar som vågar sig hit till kyrkan och folk som vill leda olika körer eller ungdomsgrupper. Vi behöver fler ledare i kyrkan och alla de här härliga familjerna skulle vilja få ännu fler svenska vänner, säger hon.

Vill du få nya vänner eller leda en kör, barngrupp, studiecirkel?
Kontakta Rose-Marie Holmberg 073-788 24 30.

Kördag under ledning av sångpedagog - gratis söndag 25 oktober

Söndag den 25 oktober arrangerar man en kördag för alla ungdomar som är intresserade – både inom och utom kyrkan.

- Vi har mycket sång och musik i kyrkan. Nu vill vi bjuda på en utvecklande och rolig dag för alla unga mellan 9 och 25 år, så därför har vi hyrt in en körpedagog från Örebro, Therese Hovlund, säger Rose-Marie Holmberg.

Kördagen startar redan på förmiddagen och de barn och ungdomar som anmäler sig bjuds inte bara på sångövning, det blir också burmesisk, hemlagat mat och fika.

Dagen avslutas med en stor konsert som är öppen för alla med fri entré.

Information och anmälan: Rose-Marie Holmberg tel 073-788 24 30.

Tider: Kördag kl 11-15, Konsert kl 16

Plats: Baptistkyrkan mitt emot Kulturhuset i Storfors centrum.

Senast publicerad av Eva Wiklund