Logotype för Storfors kommun

Brandhistoriska muséet återinvigs lördag 12 oktober

Lördag den 12 oktober återinvigs Värmlands Brandmuseum i Storfors med ett familjevänligt program.
- Nu är utställningen förnyad och vi bjuder in till en dag för hela familjen, säger ordförande Björn Albinson.

Under de senaste två åren har Värmlands brandmuseum, som ligger i Spruthuset vid branddammen, bara varit öppet för grupper. Flera försök har gjorts för att skapa intresse med hjälp av studiecirklar och träffar, men förutom en handfull entusiater som bor på annan ort, har intresset varit svagt.

Nu vill Björn Albinson och Anders Nilsson, tidigare förbundschef i Bergslagens Räddningstjänst skapa mer aktivitet i museet.
Lördag den 12 oktober arrangerar man en återinvigning klockan 13.00-15.00 tillsammans med räddningstjänsten som kan visa hur det är att vara deltidsbrandman i Storfors.

Dagen kommer att bjuda på loppis på överblivna föremål, tävlingar med mera. Arrangörerna bjuder också på korv med bröd. Klockan 13.00 invigs muséet av kommunalråd Hans Jildesten.

I muséet finns numera en nyrenoverad stegbil av modell Ford F600 som rullat i Arvika fram till 1979.
- Den har en maskinstege på 24 meter, berättar Björn Albinsson.
De båda arrangörerna betonar att det finns mycket att se för den som är intresserad av brandhistoria. Alla samlingar kommer att sorteras under elva teman och på så sätt vill man erbjuda bättre överblick. För de yngre finns kläder att prova och även en brandbil att provsitta.

Vissa saker har plockats bort ur byggnaden, men å andra sidan skulle man gärna vilja få tag på ett lagom slitet skrivbord från 20-30-talet, helst med tillhörande kontorsstol. Där ska brandtelegrafen placeras.
För framtiden hoppas föreningen att det skulle kunna skapas en grupp Storforsare som vill vara med och utforma en plan för hur muséet skulle kunna användas

Information:
Björn Albinson 054 - 21 27 49
Anders Nilsson 072 - 238 24 87

Senast publicerad av Eva Wiklund