Logotype för Storfors kommun

Brandhistoriska klubben firar 25 år med öppet hus

I år firar Värmlands brandhistoriska klubb 25 år.

Öppet Hus vid Spruthuset arrangeras söndagen den 12 september med start klockan 11.00.

Det blir olika aktiviteter och naturligtvis visning av fordon och materiel.

Firandet sammanfaller med nationella Kulturavsdagen vilket passar perfekt för att visa upp det kulturarv som föreningen förvaltar.

- Vi vill även uppmärksamma parken med dess historiska lämningar, säger klubbens sekreterare Björn Albinson.

Spruthuset har varit museum sedan 1998 och klubben jobbar hårt för att rädda utrustning för framtiden.

- Mycket i våra samlingar är sådant som annars gått förlorat, säger Björn.

På klubbens hemsida, www.brandhistoriska.org, har man samlat cirka 2300 notiser om bränder samt olika brandförebyggande åtgärder. Man hittar lagar, regler, försäkringsvillkor, teknisk utveckling samt mycket annat med kopplingar till bränder.

- Vårt material ger en bra bild över utvecklingen i Värmland men även för hela landet. Nu kompletterar vi även med mer fakta om de senaste 60 åren, säger Björn.

Man gör bland annat intervjuer med kårens veteraner och tar gärna emot exempelvis klippalbum eller jubileumsskrifter från värmländska kårer.

Under jubileumsdagen den 12 september kommer man att visa ett antal äldre fordon. Det ska också bli möjligt att prova äldre utrustning som pumpar och stegar och naturligtvis se samlingarna i Spruthuset.

Det unika med Brandhistoriska muséet är också att man faktiskt får ta i alla saker och till och med provsitta fordonen. Utställningen är ett eldorado för både barn och vuxna.

- Efter jubileumsdagen hoppas vi på att åter igen kunna öppna för gruppbesök om coronaläget medger det, säger Björn Albinson.

PROGRAM SÖNDAG 12 SEPTEMBER

 • Öppet hus i och omkring Spruthuset klockan 11.00-15.00
 • Räddningstjänsten i Storfors kommer med sin nya räddningsbil och bjuder på kaffe och dricka.
 • Karlskoga Vattenkraft AB visar kraftstationen mellan kl 13.00 och 15.00
 • Klubben deltar också i den nationella Kulturarvsdagen och berättar kort om den omgivande parken med rester från Storfors tidiga historia. En karta med 1997 års idéer kring området i parken kommer att visas och föreningen kommer att fråga besökare om intresset för området.

Milstolpar ur klubbens historia

 • l 20 brandbefäl från Räddningsverket och kommunen startade Värmlands Brandhistoriska Klubb i november 1996. Nils Weslien blev ordförande.
 • Efter ett upprop i pressen 1997 erbjöds klubben att ställa ut materiel i Storfors spruthus vilket började 1998 i halva byggnaden. 1999 fick klubben tillgång till hela Spruthuset.
 • 2020 fick man tillgång till en sinnerstensbyggnad intill Spruthuset och där lättare och bärbar utrustning kan förvaras.
 • Spruthuset utsågs 2002 till Storfors bästa hus med motiveringen. ”En spännande byggnad som vittnar om ortens brukshistoria och som ofta används som ikon för orten”.
 • Från och med 2003 är tornet belyst.
 • 1999 fick klubben ett lastbilsflak med äldre utrustning från Karlstad. Man har fått gåvor från privatpersoner, räddningstjänsterna i Arvika, Degerfors, Kristinehamn och Grums Bruk. Utrustning har också deponerats hos klubben från privatpersoner, Sunne och Bergslagens räddningstjänster och Hammarö hembygdsförening. Klubben har övertagit delar av MSB:s museala samlingar.
 • Cirka 300 olika föremål är registrerade men totala antalet är minst 800. Klubben har cirka 600 böcker och dokument samt fotografier och ett par albumsamlingar.

Senast publicerad av Eva Wiklund