Logotype för Storfors kommun

Bjurtjärnskören på scen med Värmlandspojkarna lördag 9 december

Lördag den 9 december vankas julkonsert i Bjurtjärns kyrka med Värmlandspojkarna och Bjurtjärnskören.

En gnistrande vit novemberkväll får kommunchef Johan Roskvist vara med på en körövning.

- Det kändes som att vara inbjuden till en kväll i Bullerbyn. Det var stim och stoj och julstämning som gav en otrolig energi, säger han.

Bjurtjärnskören återuppstod för ett par år sedan under ledning av Per Henning, och det är också på Ullvetterns Gård, hemma hos Per och sambon Jenny Gustafsson som övningarna sker.

- Kören fanns redan på mina föräldrars tid och det känns härligt att det fanns ett sådant intresse att vara med när vi gjorde en omstart, säger Per.

Alla får vara med i kören och det finns inga åldersgränser eller inträdesprov. Per är dessutom imponerad av körmedlemmarnas utveckling från starten, då man sjöng en enda stämma, till idag.

- Det är en galen skillnad. Nu sjunger vi flerstämmigt och det går mycket snabbare att få in en låt, säger han, och delar ut ett sångblad även till kommunchefen trots milda protester och en historia om att inte passa in i ungdomens luciakör.

Körövningen kan börja och gruppen drar igenom låtar som Julen är här, Marys boychild, Alla änglar och Feliz navidad innan det blir en kort paus så att några ur kören kan berätta om den speciella stämningen.

Tuva Eriksson är en av körens yngsta deltagare och hon stortrivs i sammanhanget.

- Det är jättekul att lära sig sjunga och att få utvecklas, dessutom är gemenskapen jättefin här, säger hon.

Benny Sund var med redan för många år sedan, när kören hette Hembygdskören, men trivs lika bra som Tuva.

- Den här kören ger en sammanhållning i bygden och Per är dessutom en fantastisk körledare, säger han.

Kören framträder vid flera tillfällen under året där julkonserten är ett viktigt tillfälle.

Ingalill Höjevik berättar att körövningarna inte bara handlar om att sjunga. Det blir också tid för samtal och massor av skratt.

- Hur man än känner sig när man kommer hit så är man alltid positiv och glad när man går hem, säger hon.

Och det stämmer nog även för kommunchef Johan Rosqvist, som trallat med i en lång rad låtar och dessutom hunnit prata en del med körmedlemmarna. Det är med ett leende på läpparna han vinkar hejdå till värmen i den vackra gården och kören som träget övar vidare.

- Det var en otroligt positiv upplevelse som jag säkert kommer att bära med mig ett tag, säger han.

Och för den som vill njuta av julstämning på Värmlandspojkarnas och Bjurtjärnskörens vis väntar julkonsert i Bjurtjärns kyrka lördag den 9 december klockan 16.30. Redan från klockan 12.00 är hembygdsföreningens julmarknad i gång i och omkring församlingshemmet, för den som vill få ytterligare lite julkänsla.

Biljetter finns att köpa i Kulturhusets café i Storfors, på PM-Hem i Karlskoga även i kyrkan på lördag om det finns några kvar.

Senast publicerad av Eva Wiklund