Logotype för Storfors kommun

Biskopen imponerad av samarbetet i Storfors

Biskop Sören Dalevi (th) besökte Storfors församling med anledning av att Storfors nu får ny kyrkoherde i Elsie Schwab Hollsten.

- Samarbetet i Storfors är unikt i länet, säger biskop Sören Dalevi, som under torsdagen besökte Storfors församling.

Han menar att litenhet kan vara en styrka och är imponerad av hur kommunen och kyrkan i Storfors samverkar för att använda små resurser på bästa sätt.

Om ett par veckor installeras Storfors nya kyrkoherde Elsie Schwab Hollsten, och det var med anledning av detta som biskopen besökte församlingen under en intensiv dag. Han träffade hela arbetslaget i kyrkan och även kyrkorådets ordförande.

Biskop Sören Dalevi, som själv är uppvuxen i Björneborg, ser närheten som en fördel för den mindre orten, där de flesta känner varandra och där beslutsvägarna ofta är korta.

- Det som sticker ut här är samarbetet där man tillsammans driver ungdomsgård i kyrkans källarvåning och även driver Seniorernas Hus för de äldre. Det är unika samarbeten och jag känner att det finns en härlig framtidsanda i Storfors, säger han.

I Värmland och Dalsland finns 31 kyrkoherdar och när Elsie Schwab Hollsten installeras den 27 maj menar Sören Dalevi att Storfors får en kunnig och engagerad ledare.

- Det är bara att gratulera Storfors till att få denna duktiga kvinna som kyrkoherde, säger Sören Dalevi, som har den allmänna prästbristen i landet att tampas med.

- Vi har brist på präster, men det kommer att rätta till sig även om det tar några år, säger han

Storfors nya kyrkoherde ser fram emot uppdraget.

- Det är fantastiskt att få fortsätta ett arbete som fungerar så bra. Jag känner mig trygg med mina medarbetare och det ska bli roligt att jobba tillsammans, säger hon.

Det bästa med Storfors är enligt Elsie närheten till människorna och alla öppna dörrar.

-Jag kommer inte att vara en kyrkoherde som sitter fast i en kyrka, jag vill vara ute bland församlingsborna i Storfors, Lungsund och Bjurtjärn. Det finns en väldigt öppenhet här, säger Elsie, som är nöjd med biskopens besök.

- Det känns bra att en liten plats blir uppmärksammad på det här sättet. Han är ju också min chef och har ett övergripande ansvar. Dessutom var han min lärare när jag läste teologi rätt sent i livet, så det gjorde ju besöket extra roligt, säger hon.

Senast publicerad av Eva Wiklund