Logotype för Storfors kommun

Bibliotekschefen som har tusentals följare

Storfors nya bibliotekschef brinner inte bara för litteratur och kultur i allmänhet. Han har också en bakgrund som systemtekniker på SVT och tusentals följare på fotobloggen Sweden naturally.
- Det här jobbet dök upp perfekt för min del. Jag känner mig otroligt glad över att få vara med och utveckla biblioteket i min hemkommun, säger han.

För fem år sedan lämnade Michael Nordeman och hans make Stockholmsstressen för att flytta närmare naturen. Valet föll på Käxsundet i Storfors där de hittade det perfekta läget och ett hus de båda gillade.

- Vi är båda uppvuxna i Stockholmsområdet, men vi längtade verkligen ut i skogen till ett lugnare liv och där vi kunde få en stor tomt och lite djur. Den här flytten är det bästa vi någonsin gjort, säger Michael.

Han har en bakgrund som IT-tekniker, men bestämde sig mitt i livet för att sadla om och läste till bibliotekarie.

- Jag älskar böcker och att man med hjälp av berättelser kan förflytta sig någon annanstans. Du får helt enkelt uppleva världen genom någon annans ögon och det är härligt, säger Michael, som efter flytten hunnit jobba som bibliotekarie i Karlskoga fyra år och på Karlstads Universitetsbibliotek det senaste året.

- Det här jobbet dök upp precis när jag hade insett att det är ett folkbibliotek jag vill jobba på. Ett bibliotek där man får möta människor i alla åldrar från hela kommunen, säger Michael, som är glad över chansen att få jobba i sin hemkommun.

- Jag ser verkligen fram emot att få lära känna storforsarna, säger han.

Just nu ligger han i startgroparna med att göra om biblioteket med helt nya, flyttbara hyllor. Michael tänker också att han skulle vilja öppna upp lokalerna mer mot foajén. Bokfrukostar, författarbesök, aktiviteter för barn, mer självbetjäning, fler besök på förskolor eller äldreboenden och förhoppningsvis lördagsöppet en gång i månaden är saker han hoppas på för framtiden.

- Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att biblioteket verkligen ska bli en mötesplats. Jag hoppas att ännu fler barnfamiljer ska hitta hit också, säger han.

Själv är han allätare när det gäller läsning, men han har också andra fritidsintressen som han ägnar mycket tid. Både han och maken är hängivna fotografer och det är i naturen han hittar sina motiv. Via hemsida och blogg har han tusentals följare från bland annat USA som häpnar över naturen i Storforsforstrakterna.

- Jag fotograferar väldigt mycket fåglar, ekorrar och andra djur men också all den underbara naturen. Folk i USA tycker att det är oerhört exotiskt här, säger Michael, som också har planer på ett fotoprojekt för att skildra tätorter i Värmland.

Den närmaste tiden på Storfors bibliotek kommer att bli hektiskt med byte av hyllorna och dessutom rekrytering av ytterligare en bibliotekarie.

- Vi söker någon som både ska vara på folkbiblioteket och på skolbiblioteket. Jag tänker mig att det gärna skulle få vara någon nyutexaminerad som är fylld av kreativa idéer, säger han.

Senast publicerad av Eva Wiklund