Logotype för Storfors kommun

Besökarna trogna Bygdedagarna i Bjurtjärn

Trots lite ruggigt väder hittade besökarna till de traditionella Bygdedagarna vid Börjes.

Och även om teaterföreningens föreställning var kortare än normalt lockade den till skratt och kanske lite igenkänning.

- Det är alltid mysigt att åka på marknader på landet. Tempot är behagligt, man träffar folk och kan ta en kopp kaffe i lugn och ro, säger Lars Stefansson, som åkt från Kristinehamn.

Ulla-Lena Jansson står på andra sidan bordet och säljer allehanda hantverk. Hon bor i Karlskoga, men brukar sälja i Bjurtjärn både vid juletid och på bygdedagarna.

- Jag tycker om den här trakten och trots vädret har det varit en hel del folk här, säger hon.

Vid ingången till den stora ladan står ett glatt gäng från hembygdsföreningens vävstuga. Fina alster täcker både väggar och bord och här kan man fynda både trasmattor, kuddar och dukar.

- Det har varit stort intresse så vi är väldigt nöjda, säger Lucinda Håkansson, som poängterar att man kan handla presenter från vävstugan året om. Det är bara att kontakta föreningen först.

Alva Mård visar upp sina kaniner och hon har haft en hel del besökare som fått klappa och gosa.

- Fast kaninerna är inte så förtjusta i regn, skrattar hon.

I en av de andra byggnaderna finns Hans Brokvist från Kväggeshyttan. Han förvandlar silverbestick till de allra vackraste och klurigaste smycken. Ringar, halsband och armband finns i boden. Han slipar också stenar och gör infästningar i smycken.

- Man kan även hälsa på hemma i Kväggeshyttan. Jag är hemma för det mesta säger hobbysmeden, som kan visa ett stort urval av vackra saker.

På scenen pågår spelet ”Den som gapar över mycket”, och publiken har bänkat sig i det fria där faktiskt solen kikar fram en aning. Historien om den unga flickan Maja, hennes rika moster Charlotta och den luriga Herbert lockar till skratt. Och visst går det som sig bör. Uslingen får sitt straff till slut.

hembygdsdagar teater

Senast publicerad av Eva Wiklund