Logotype för Storfors kommun

Agneta utsedd till Årets Storforsare

När Storfors Hembygdsförening korade Årets Storforsare var det en märkbart rörd pristagare som klev fram.

- Det här hade jag verkligen inte väntat mig när jag efterlyste nomineringar, säger Agneta Svanlund, en av de allra mest aktiva i föreningen.

Det var när hon frågade efter nomineringar till Årets Storforsare via facebook som ett antal likadana nomineringar började trilla in. Det var helt enkelt många som ansåg att det var Agnetas tur att få den hedersamma titeln, och styrelsen såg det som ett lätt val.

Förra årets pristagare Kicki Karlsson, säger att året som gått känts väldigt bra.

- Att få det här priset var som en energiboost, säger hon, och lämnar över diplom och present till Agneta Svanlund, som tackar för utmärkelsen.

- Det känns naturligtvis väldigt hedrande och roligt att så många är glada över det jag gör, säger hon, innan hon får kliva in i en Desoto av 1961 års modell för en vinnartur med motorintresserade Pierre Österberg runt samhället.

I motiveringen skriver man bland annat att Agneta är den som alltid ställer upp och som man alltid kan lita på. Hon bakar och tar hand om olika evenemang och hon ställer alltid upp för bygdens bästa.

- Jag har ju så väldigt svårt att säga nej när någon frågar, skrattar hon.

Efter åkturen är leendet ännu större och Pierre berättar att det finns ett antal entusiaster som gillar klassiska bilar i Storfors.

- Vi funderar faktiskt på att starta en förening. Folk får gärna höra av sig om de är intresserade av att vara med, säger han.

Årets hembygdsdag kunde firas med servering, musik av Paul me´ Guran, gränsade krom på bilar av äldre modell, ponnyridning, försäljning och inte minst fint väder.

Roland Henriksson från Brattfors finns på plats med finfina fågelholkar där en del av vinsten går till Cancerfonden och det finns ytterligare ett par bord med hembakat fika, handstickade strumpor och en del loppisprylar.

Siv Eriksson är en av dem som hjälper till att servera.

- Vi har haft full fart här i serveringen hela eftermiddagen så jag är nöjd, säger hon.

Dagens yngsta besökare är troligen fem månader gamla Thobias Sundin, som just flyttat från Storlien till Storfors med mamma Linda Sundin och pappa Thor Gjemse.

- Just nu söker vi lägenhet eller hus att hyra. Thor ska pendla till Norge för jobb och sedan har vi mina föräldrar här. Flytten känns väldigt bra och det blir ännu bättre när vi hittat ett eget ställe att bo på, säger Linda.

Lindas mamma Agneta, som just gått i tidig pension efter att ha pendlat till undersköterskejobbet i Oslo under många år, är glad att få barn och barnbarn på nära håll.

- Det är väldigt roligt att ha familjen här och efter att ha bott sex år i Storfors vet vi att det är ett jättebra ställe. Här finns allt vi behöver, bra boende och väldigt trevliga människor, säger hon.

Senast publicerad av Eva Wiklund