Logotype för Storfors kommun

500 000 kronor stärker Storfors bibliotek

Kultur- och fritidschef Olle Rodéhn och biblioteksansvariga Anna Åberg är glada över den halva miljon kronor som biblioteket nu kan satsa på utveckling.

Med mobila hyllor kan Storfors bibliotek bli en ännu bättre plats för olika träffar, workshops, föreläsningar och event.

Nu får biblioteket en halv miljon kronor i bidrag från Kulturrådet.

- Det känns naturligtvis jätteroligt. Jag ser fram emot att få utveckla vår verksamhet, säger biblioteksansvarig Anna Åberg.

Det var Anna som i samverkan med folkhälsosamordnare Kicki Karlsson ansökte om pengar från Kulturrådets treåriga satsning ”Stärkta bibliotek”. I denna omgång, som är den andra, fördelades 70 miljoner kronor över Sverige. Hela 90 procent av landets 290 kommuner hade ansökt om sammanlagt 149 miljoner kronor och Kulturrådet prioriterade de kommuner som inte tidigare fått bidrag.

Genom att byta ut hyllorna i Storfors bibliotek får man en mer användarvänlig miljö med bättre skyltning, vilket var en av de punkter man tryckte på i ansökan

- Med moderna hyllor kommer det att bli enklare för besökaren. Förhoppningen är att det ska vara så tydligt att den som vill kan klara sig helt själv, säger Anna Åberg

Biblioteket arrangerar redan idag föreläsningar och olika evenemang som brukar vara välbesökta. Vissa gånger har man fått sätta stopp eftersom golvytan begränsar. Med rullbara hyllor, som kan skjutas åt sidan, blir biblioteket en trivsam och flexibel lokal för många olika typer av arrangemang. Man vill skapa en arena för integration och inkludering som gör biblioteket tillgängligt för ännu fler människor.

- Ett bibliotek ska ju vara en av bygdens samlingspunkter, och så är det i Storfors. Det känns väldigt bra att vi nu får ännu större möjligheter att locka nya målgrupper, säger Kicki Karlsson.

Kultur och Fritidschef Olle Rodhén är mycket nöjd med bidraget.

- Det känns ju smått otroligt. För oss är det här mycket pengar som vi kan satsa på utveckling, säger han.

Senast publicerad av Eva Wiklund