Logotype för Storfors kommun

Röda Korset slutför akutinsats i Storfors

Under den senaste tiden har 25 av Röda korsets volontärer jobbat i en akutinsats och sett till att flyktingarna i Storfors fått varma kläder.

- Vi jobbar helt humanitär, utifrån att hjälpa människor på flykt. Det känns som att våra insatser varit otroligt uppskattade, säger Vida Sandell, som varit samordnare för insatsen som nu övergår i ett lugnare skede.

I en lokal på Djupadalsgatan har Röda Korset samlat in kläder, leksaker, hygienartiklar och blöjor från sponsorer och enskilda.

- Folk har varit så otroligt givmilda och affärerna har ställt upp. Vi är överväldigade, säger Vidar, som påpekar att man fortfarande har behov av varma vinterskor och vinterjackor. Gärna i herrstorlekar.

- Att det vi samlar in här går till humanitärt bistånd. Om behovet upphör här i Storfors så skickar vi det som är kvar till någon annan plats där det behövs. Just de här kläderna kommer vi inte att sälja i vår butik, säger han.

Under fredagskvällen hämtar volontärerna familjer från en privat hyresvärds hus med bilar. Sedan får ett par familjer i taget hjälp att hitta rätt storlekar. Barnen kastar sig över högern med leksaker och väljer snabbt ut sina favoriter. Glädjen går inte att ta miste på.

- Vi har valt att gör på det här sättet för att det ska gå lugnt till. Vi har hört om andra ställen där det blivit kaos när alla ska hitta rätt kläder samtidigt, säger Vidar.

Asem Zaidan, som själv kom från Syrien till Storfors för ett år sedan, jobbar som volontär och har också möjlighet att översätta åt sina landsmän. Själv pratar han efter ett års svenskastudier fullt förståelig svenska.

- I Syrien jobbade jag som journalist och lärare, säger han, och berättar att hans landsmän är glada över Röda Korsets positiva mottagande.

Melissa från Syrien letar efter varma jackor till sig själv och sina två barn. Hon är sjuksköterska och har kommit ensam med barnen till Storfors medan maken är försvunnen i Syrien.

- Folk är väldigt vänliga här och det märks att ni svenskar tycker om barn, säger hon, och låter Asem översätta.

Volontären Berit Rodéhn jobbar inte bara med klädutdelning och bilskjuts. Hon har också haft språkgrupper i flera år.

- Jag var ju ändå pensionär och tänkte att det kunde vara roligt. Idag är mina fem första elever verkligt nära vänner, och jag har börjat med nya språkgrupper, säger hon, och fångar en stor kram från Melissa, som är glad och tacksam över skjutsen och mottagandet.

Röda korset planerar nu att, tillsammans med kyrkorna och studieförbunden, ordna aktiviteter för både flyktingar och storforsare.

- Vi ska ha en träff för att se vad vi gemensamt kan göra. Det kommer nog att bli en hel del, säger Vidar Sandell.

Röda Korset vill gärna få fler volontärer. Organisationen kommer att arrangera en gemensam utbildning för volontärer i Storfors och Filipstad under januari. Den 2 december kl 19 hålls ett informationsmöte på Folkets hus i Filipstad.

Information om Röda Korsets arbete i Storfors: Vidar Sandell tel 072- 996 06 87.

Senast publicerad av Eva Wiklund