Logotype för Storfors kommun

Röda Korset anställer i Storfors

Röda Korsets ordförande, Vidar Sandell, är glad över organisationens rekrytering av NMijke van Ratingen.

Röda Korsrts ordförande, Vidar Sandell, är glad över organisationens rekrytering av NMijke van Ratingen.

För första gången någonsin har Röda Korset i Storfors en anställd.

Mijke van Ratingen kommer att jobba som samordnare tack vare ett centralt bidrag på 200 000 kronor.

- Det här kommer att göra skillnad i samhället. Vi är stolta och glada, säger ordförande Vidar Sandell.

Vidar betonar att samarbetet med Storfors kommun och kyrkorna på orten när det gäller integrationsarbetet kommer att vara centralt. Tanken är att Röda Korsets anställda ska samarbeta tätt med den projektsamordnare som ska anställas av kommunen i början av hösten.

- Vi har samarbetat väldigt nära och med de här resurserna kommer det att bli ännu enklare att göra ett långsiktigt arbete som kan göra skillnad för alla här i Storfors, säger han.

200 000 kronor har Storfors Röda Kors fått från centralorganisationen för 2016 och pengarna räcker för en anställning fram till årsskiftet. Men planerna sträcker sig längre än så:

- Vi kommer att undersöka alla möjligheter till en förlängning, och vi är väldigt glada att vi fått just Mijke van Ratingen. Hon har precis den bakgrund och de kunskaper vi önskat oss, säger Vidar Sandell.

Mijke flyttade själv från Holland till Storfors för ett antal år sedan, och är väl bekant med processen både när det gäller att ta sig in i samhället och att starta företag. Under många år drev hon Hotel Storfors tillsammans med systern Mijke van Ratingen och familjen. Nu är hotellet asylboende och Mijke tar ett steg tillbaka från familjeprojektet för att istället jobba åt Röda Korset.

- Vi fick ett otroligt stort stöd när vi flyttade hit, både från kommunen och från annat håll. Vi fick hjälp i företagsstarten och det känns väldigt roligt att nu kunna ge kunskaperna vidare, säger Mijke, som också har en psykologutbildning i bagaget.

Både Mijke och Vidar tror att Storforsarna kommer att märka det arbete som Röda Korsets anställda och kommunens nya projektsamodnare kommer att göra.

- De människor som kommer hit är en resurs. Vi vill ju att Storfors ska få fler invånare ochbli ännu mer levande, och det kan även dessa nyanlända bidra till med rätt hjälp, säger Vidar, och tar en av de asylsökande som exempel.

- Vi har en jätteduktig IT-tekniker som kommer att jobba hos ett lokalt företag för att hjälpa folk med datorer och uppkoppling på nätet från och med i höst. Han kommer att berika företaget och dessutom vara till hjälp för folk i bygden, säger han.

Röda Korset är även med och nattvandrar med folk som pratar både persiska och arabiska och Mijke menar att fler aktiviteter ska få växa fram.

- Jag ser det här jobbet som en härlig utmaning. Jag vill vara med och göra skillnad, säger hon.

Röda Korsets kontor finns i Seniorernas Hus på Parkgatan 14 i centrala Storfors.

Senast publicerad av Eva Wiklund