Logotype för Storfors kommun

Familjerådgivning

Familjerådgivningen vänder sig till par, föräldrar och familjer som behöver hjälp i olika samlevnadsfrågor. Vår främsta uppgift är att bedriva samtalsbehandling med vuxna. Syftet med samtalen är att komma igenom kriser och fortsätta förhållandet.

Om en eller båda av er har tagit initiativ till en separation kan familjerådgivningen underlätta för er att separera på ett så bra sätt som möjligt.

Familjerådgivningens mål är att nå människor i ett tidigt skede och jobba förebyggande. All kontakt med oss är frivillig och söks på eget initiativ. Vi jobbar under sträng sekretess och det finns även möjlighet att vara anonym. Vi för inga journaler.

Vad kostar det?

Varje samtal kostar 312 kronor och betalas i samband med besöket. Det går bra att använda bankkort eller swish.

Vill du kontakta familjerådgivningen?

Om du är bosatt i Storfors kommun är du välkommen att kontakta familjerådgivaren i Kristinehamn som heter Ulrica Larsson. Du når henne på telefonnummer 0550-884 39 eller via mobil på 072-502 0336. Telefontiden är måndag till torsdag mellan klockan 9 och 9.30.

Familjerådgivningen finns på Familjecentralen, på Assemblégatan 1 i Kristinehamn.

Hemma tillsammans – så vårdar ni relationen

Just nu är många av oss hemma tillsammans mer än vanligt. Precis som i semestertider kan det tära på relationen. Oro för coronavirus, hälsa eller ekonomi kan förvärra situationen. Det är inte så konstigt om vi är lite ur balans. Här får du några tips från Ulrica Larsson, familjerådgivare i Kristinehamn och Storfors

Som familjerådgivare möter jag många par och familjer som kämpar med olika utmaningar. En av dem är att behöva leva tätt inpå varandra.

Vardagen har plötsligt förändrats för de flesta av oss. Kanske är du hemma med krassliga barn. Kanske har du själv symtom eller jobbar hemifrån och det kan vara svårt att få något gjort om barnen är hemma samtidigt. Många måste fortfarande ta sig till jobbet och andra får inte gå till sin arbetsplats, det kan kännas ovant och krångligt. Utan tydliga rutiner i vardagen är det lätt att dagarna flyter ihop.

Olika behov och förväntningar

När vi lever tätt inpå varandra märks våra olikheter mer. Vill du umgås hela tiden eller är du helst själv? Vill du ha många aktiviteter eller lugn och ro? Hur städat vill du ha det hemma? Det är vanligt att behoven och förväntningarna ser olika ut.

– Tänk efter vad du brukar irritera dig på hos din partner. Det är lätt att bli arg eller sur när frustrationen blir för stor. Men vet din partner om hur du vill ha det?

Försök att sortera ut vad var och en av er behöver för att må bra och få vardagen att fungera. Vilka måsten har du och vad kan du avstå ifrån? Dela med dig till din partner hur du tänker och önskar!

Lös vardagskonflikterna

Det kan vara bra att prata igenom hur dagarna ska se ut hemma och vem som ska göra vad. Som alltid är kommunikation nyckeln till att lösa vardagskonflikter.

– Det är inte alltid roligt, men acceptera att det är nödvändigt. En konflikt i en fråga är ingen katastrof. Se det som en övning i att turas om, kompromissa och viktigast av allt - förstå varandras olika sätt att se på saken.

– Bestäm vad ni gör tillsammans. Äta lunch? Se någon teveserie? Ni behöver inte umgås hela tiden.

Ta hand om er

Att stanna inne för mycket ökar lätt på känslan av isolering. Lite motion utomhus hjälper till att rensa huvudet.

– Se till att komma ut regelbundet, tillsammans eller var för sig. Ju bättre du mår, desto bättre mår relationen. Oron för coronaviruset och vad som ska hända kan också tära på relationen.

– Prata när ni behöver men fastna inte i ett ständigt prat om virus och andra problem ni står inför. Ni behöver fylla på med annat också!

– Passa på att prata om det ni inte hinner annars istället. I en relation tar man lätt varandra för givet. Det kanske var länge sedan ni berättade för varandra om önskningar eller drömmar.

Familjerådgivning kan hjälpa

Om bråk och tjafs har blivit vardag kan det vara bra att ta hjälp utifrån. Genom att prata med en familjerådgivare kan ni som par hitta nya vägar tillsammans.

OBS! Utifrån råden om social distansering, behöver samtalen beroende på läget utifrån Covid-19, eventuellt genomföras via telefon/gruppsamtal eller via videolänk/teams. Vid kontakt vet jag mer om nuvarande situation.

Välkomna att kontakta Ulrica Larsson, Kristinehamn och Storfors kommuns familjerådgivare telefon 0550-884 39 eller 072-502 03 36 telefontid måndag-torsdag 09.00 -09.30

Kontakt

Familjerådgivningen i Kristinehamn

0550-88439

Senast publicerad av Sofia Axén