Michael Björklund har under många år jobbat som säkerhetssamordnare för Filipstads och Storfors kommuner.
I höst har han fått sällskap av nyutbildade kriminologen Alva Johansson.
- Arbetet kring civilt försvar och brottsförebyggande verksamhet har exploderat och det är mycket välkommet med den här utökningen, säger han.
Under Beredskapsveckan kommer de båda att utbilda Storforselever på högstadiet i krisberedskap.
Med de utökade kraven kommer också statliga medel inom flera olika områden, och det är tack vare det som trygg- och säkerhetssamordnarna nu kan vara två till antalet.
Alva jobbade senast med säkerhetsfrågor inom IKEA i Örebro och ser fram emot att lära sig mer om den kommunala verksamheten.
- Jag har aldrig jobbat i en kommun förut, så det är mycket nytt. Men det känns som en riktigt positiv utmaning, säger hon.
Första arbetsuppgiften på hennes bord är att skapa en lägesbild över hur det ser ut med otrygghet och brottslighet i de båda kommunerna. Steg två är att analysera varför och föreslå åtgärder i en handlingsplan.
Jag kan verkligen fördjupa mig i den här typen av arbetsuppgifter, och det känns meningsfullt att förhoppningsvis kunna göra skillnad i samhället, säger hon.
Att stävja mindre allvarlig kriminalitet och otrygghet i ett samhälle, sparar på sikt mycket lidande för enskilda och stora kostnader för ett samhälle, menar de båda.
Den som känner sig otrygg kanske isolerar sig och exempelvis inte ger sig ut för att motionera. Trygghet är en viktig pusselbit för folkhälsan, säger Alva.
En stor del av arbetsuppgifterna handlar om att arbeta förebyggande och om att utbilda både personal och allmänhet. Under krisberedskapsveckan kommer de båda att utbilda skolungdomar i hur man förbereder sig för olika samhällsstörningar och kriser. En annan stor uppgift är kontinuitetsplanering för vård- och omsorg i händelse av en kris.
- Vi har fått stora statliga bidrag som innebär att vi kan påbörja arbetet med att bygga upp lager av sjukvårdsmaterial och att utbilda personalen, säger Michael, som berättar att man upphandlat extern hjälp för att ta fram en beredskapsplan.
- De medel vi nyligen fått ska användas före årsskiftet, så det är ett arbete som ska påbörjas snabbt, säger han
På listan över framtida arbetsuppgifter finns också livsmedelsförsörjningen för kommunen.
- Det har naturligtvis koppling till NATO, men det kommer krav på att alla kommuner ska ha en viss beredskap när det gäller livsmedel, säger Michael, som trivs med att jobba för att medborgarna ska må bra och känna sig trygga.
- Kommunerna får fler och fler uppgifter när det gäller civilt försvar. I försvarsbeslutet som kommer i höst räknar man med att satsa 10-20 miljarder kronor per år, säger Michael, som menar att det är en utmaning.
- Men det stärker oss som samhälle och det känns bra att vi fått möjlighet att utöka personalstyrkan, säger han.
Trygg- och säkerhetssamordnarna samverkar i nätverk både på regional och nationell nivå. Man har även ett tätt samarbete med kommunpolisen i Östra Värmland och med övriga säkerhetssamordnare i länet.
- Det finns stora vinster i samverkan och vi behöver dessutom hålla oss uppdaterade kontinuerligt eftersom det kommer många nya krav och inspel. Därför känns det väldigt bra att vi kan fördela arbetsuppgifterna på två personer, säger Michael.
Senast publicerad av Eva Wiklund