Storfors kommun har Sveriges högsta andel utbildade förskollärare.
-- Det är en ambition som vi har jobbat med under många år i Storfors, säger skolchef Annelie Izindre, och pekar på läroplanen som påvisar att förskolan ska främja alla barns utveckling och lärande samt en livslång lust att lära.
Redan i förskolan kan personalen upptäcka dålig språkutveckling, och för den som inte får en bra språkutveckling finns det risk att inte nå målen i skolan. Genom ett projekt har kommunen tillsatt en specialpedagog i förskolan och tjänsten har permanentats av politikerna. Specialpedagogen fungerar som ett stöd både för pedagoger och vårdnadshavare, och hjälper till att sätta in tidiga insatser.
- Det handlar om att ha fokus på barnen, observera och följa utvecklingen, säger Annelie Izindre, och rektor Maria Smeds poängterar att utbildad personal är av största vikt i det arbetet.
- I förskolan träffar vi vårdnadshavarna två gånger per dag och har fina chanser till dialog med dem om sådant vi noterar, säger hon.
Annelie Izindre instämmer:
- Våra förskollärare, och de få barnskötare vi har, gör ett fantastiskt jobb som på sikt innebär att eleverna får bättre chans att lyckas i skolan.
Siffror från Skolverket, som Sveriges Lärare har sammanställt, visar att över 40 procent av personalen i den svenska förskolan varken är utbildade förskollärare eller barnskötare. Det gäller dock inte Storfors som med 69 procent utbildade förskollärare ligger högst i Sverige, följd av Vadstena på 65 procent. Lägst i Sverige ligger Norberg med 23 procent.
I Storfors förskolor jobbar 22 förskollärare och sex barnskötare. Många nyutexaminerade har valt Storfors efter att ha gjort praktik på någon av förskolorna.
- Vi har ingen fast anställd personal som saknar utbildning i våra förskolor, säger Maria Smeds.
Förbättrad folkhälsa är ett av kommunens mål och Annelie Izindre vill också lyfta fram återkommande rörelsesatsningar som främjar både hälsa och inlärning.
- Under höstlovet promenerade förskolebarnen exempelvis 40 minuter enkel väg för att ha roligt i sporthallen med ledare, innan de promenerade tillbaka, berättar hon, och pekar även på den nyinvigda lekplatsen i parken Ravinen som passar väl in i ambitionen att erbjuda fler rörelseaktiviteter för de yngre barnen.
- Vi har samlat förskolorna i centrum och nu har vi även fått en jättefin lekplats ett stenkast därifrån, säger hon.
Under invigningen av lekplatsen berättade förskollärare Rebecka Kvarnström att den är långt bättre anpassad för små barn än den tidigare.
- Vi är jätteglada över möjligheten att gå hit. De flesta saker är anpassade i höjd för små barn och uppmuntrar till fysisk aktivitet, säger hon.
Senast publicerad av Eva Wiklund