Logotype för Storfors kommun

Folkfest med publikrekord för Bjurtjärnsloppet

2018-06-07

När Bjurtjärnsloppet gick av stapeln för andra gången i historien var det med nästan dubbelt så många löpare som förra året.

- Det känns jätteroligt att få arrangera ett sånt här mysigt lopp där alla kan vara med. Och det är härligt med deltagarrekord, säger Carolina Andersson.

Loppet arrangeras av Carolina och hennes man Jens, som har en bred idrottsbakgrund, i samarbete med Bjurtjärns byalag. Från byalaget ställer man upp med funktionärer och servering av grillat vilket bidrar till känslan av folkfest och gemyt.

Av 135 anmälda löpare kommer 129 till start. Startfältet är imponerande när det väller fram nedanför bygdegården och efter dryga 17 minuter kan man skymta den första löparen på väg in i mål.

Fredrik Rådström vinner herrklassen med tiden 17.52, Annika Kihlström kniper (precis om förra året) förstaplatsen i damklassen på tiden 20.24. I ungdomsklasserna segrar Siri Wallbom (26.21) och Viktor Thoresson (21.13).

- Det kändes lättare i år. Endera har de jämnat ut den där första uppförsbacken eller så är jag bättre tränad, skrattar Annika Kihlbom, som gärna åker från Kristinehamn för att delta i Bjurtjärnsloppet.

- Det är mysigt med sådana här små lopp, säger hon.

Fredrik Rådström bor i Karlskoga och tycker att loppet låg bra till både vad det gäller tid och geografi.

- Banan var lite kuperad och tuff i början. Självklart känns det kul att vinna, säger han.

Siri Wallbom som vann ungdomsklassen sprang hela sträckan tillsammans med sin mamma.

- Det var jättekul att göra det tillsammans. Banan var bra för den var ganska lätt så att man orkade, säger hon.

Viktor Thoresson, som vann klassen för pojkar, bor i Kväggeshyttan.

- Jag brukar träna fotboll och hockey nästan alla dagar i veckan, så jag har inte tränat särskilt för loppet. Men det kändes bra, säger han.

Vid tidtagarborden sitter fyra funktionärer som dubbelkollar så att den manuella tidtagningen fungerar. En av dem är Björn Larsson som tillsammans med hustrun Lena flyttade från Uppsala till gården Noländan i Kväggen för tre år sedan.

- Vi stortrivs verkligen här och pratar ofta om vilken bra kommun vi har hamnat i. Det finns mycket aktiviteter och vi har testat biografen som är väldigt mysig. Sedan är det ju kul att det finns en så bra skola i Storfors också, säger han.

Siv Andersson har åkt från Kristinehamn för att springa loppet, och hon är nöjd med känslan av folkfest.

- Jag tycker om lopp som går i naturen och det är roligt att folk i bygdegården arrangerar så bra. Sedan behöver man inte träna så långe för en sån här sträcka heller, skrattar Siv, innan hon ger sig ut på femkilometerssträckan.

Alla vinnare prisade, men många priser lottades också ut bland alla deltagare. Fredrik Sundberg från Sveaskog bar in dagens finaste pris i form av en robotgräsklippare.

- Vi vill bidra till utvecklingen av landsbygden därför är vi med och sponsrar, säger han.


Resultat:

Damer

Annika Kihlström 20.24

Anna Karin Björfeldt 22.33

Carolina Höij 22.47


Herrar

Fredrik Rådström 17.52

Håkan Andersson 18.38

Erik Palmqvist 18.56

Viktor Thoresson


Flickor upp till 14 år

Siri Wallbom 26.21

Sofia Ingvarsson 27.10

Fanny Jansson 29 15


Pojkar upp till 14 år

Viktor Thoresson 21.13

Gabriel Björfeldt 22.25

Gustaf Klarström 27.03

Se hela resultatlistan på www.bjurtjarnsloppet.bya-lag.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vinnare i samtliga klasser.

Senast publicerad av Eva Wiklund