Logotype för Storfors kommun

Många ville inviga nyrenoverade Storforslederna

När Storfors kommun, Föreningen Storfors Skidor och Bjurtjärns Hembygdsförening bjöd in till invigning av nyrenoverade vandringslederna var intresset stort.

- Vilken anstormning. Det här är över all förväntan, säger Marita Sjöberg från Storfors Skidor, som kunde räkna in över 70 besökare under söndagen.

Kommunalråd Hans Jildesten klipper bandet vid Lårhöjden, assisterad av Per Persson och Bertil Csuha, som ansvarat för hela röjningsarbetet tillsammans med bland andra Samir Alhajhussin.

- Det känns skönt att vi äntligen fått upp lederna till den standard de ska ha. Det är ett fint arbete som lagts ner och nu hoppas vi på att kunna fortsätta det här fina arbetet med andra områden, säger Hans Jildesten.

Vid Bjurtjärns Hembygdsgård klipper samtidigt kommunstyrelsens vice ordförande Christina Skogsström bandet.

- Det är jätteroligt att lederna nu är i fint skick och kan börja användas. Jag vill framför allt rikta ett stort tack till dem som lagt ner mycket energi på att få lederna just så här fina, säger hon.

Till Bjurtjärn hade bland andra familjen Lena och Fredrik Joura åkt med barnen Myra och Wille.

- Vi bor i Kristinehamn men jag har mina rötter i Kväggeshyttan. Det ska bli spännande att gå en bit av Åsjöleden, säger Fredrik.

På båda ställena serverades kaffe och korv med bröd. Kerstin Ståhl, ordförande i hembygdsföreningen, är mycket glad över upprustningen av lederna.

- Det är fantastiskt och besökarna får ju också tillgång till vårt fina område kring hembygsdgården med damm, vattenfall och bäckar. På sikt skulle vi gärna se en rundvandringsled kring Åsjön med start här, säger hon.

Anna Larsson från Bjurtjärn passade på att gå Åsjöleden från Lunnedet och nästan upp till Lårhöjdsstugan dagen innan invigningen, så hon har bra koll på ledens skick.

- Vilken otroligt fin led! Det känns som lyx att få ha detta i närheten. Den var väldigt fint iordningställd hela vägen och löpte längs flera fina sjöar med bra rastplatser. Ganska kuperat, men väldigt trevligt, säger Anna, som gick närmare tre mil i sällskap med några vänner.

Artikeln fortsätter under bilderna

Storfors kommun har satsat stort på att få lederna i fint skick. Ett röjarlag har jobbat i snart två år med röjning av leder men även med uppsnyggning och röjning i samhället och längs infartsvägarna.

Lennart Johansson, turismansvarig, tror att satsningen kan löna sig.

- Dels får vi en bra närmiljö för våra invånare, men våra fina leder kan också locka vandrare från olika delar av Europa. Då blir den här satsningen ett stöd för de boendeanläggningar som finns, säger han.

Vid Lårhöjden minglar besökarna både utomhus och inomhus. Efter en upprustning av stugan är det nu möjligt att elda inomhus för att skapa mysig stugvärme, och det är något som många uppskattar.
Rune Öjerstav är en av dem som lagt ner allra mest tid på att hålla Lårhöjdsstuga i skick.
-Jag kom till Storfors 1939 och 1952 fick föreningen den här stugan. Då var det också ett kalhygge runt om, precis som idag. Man kunde se ända till Lundsbegs skola och till Filipstad här från höjden, säger han, och minns Jalmar ”Buling” Larsson som eldade stugan varm varenda helg under skidsäsongen.

- Då var det fullt hus här jämt, skrattar han.

Johnny Johannson, Jan-Olov Morén och Anniqa Eriksson från Nykroppa har vandrat den norra vägen från Badsta Camping upp på Lårhöjden och har nu den kortare biten kvar på tillbakavägen.

- Det är väldigt fint och lätt att ta sig fram trots att det är blött i markerna nu. Det här bidrar verkligen till att vi kan hålla oss i form och behålla hälsan, säger Anniqa.

Och blir det som Föreningen Storfors Skidor vill så kan stugan få nytt liv som samlingspunkt.

- Den står ju alltid öppen, man kan rasta här eller till och med sova över. Om vi får ihop några fler intresserade skulle vi kanske kunna se till att stugan är varm en söndag varje månad. Intresserade får gärna höra av sig till mig, säger Marita Sjöberg.

Till sist: Varför heter stugan egentligen Lårhöjdsstugan? Jo, för att fransmannen Olof Lorre bodde på Lårhöjden med sin familj i mitten av 1600-talet och fick ge namn åt hela höjden.

INFO: Marita Sjöberg nås på tel 070-674 18 71 Länk till annan webbplats.

Senast publicerad av Eva Wiklund