Logotype för Storfors kommun

Fullsatt i Storfors för Tilde de Paula Eby

När Tilde de Paula Eby besöker Storfors för att berätta om sin nya bok och sin dramatiska släkthistoria, är intresset stort.

Inför en näst intill fullsatt salong bjuder hon på både tårar, spänning och skratt.

Det är en avslappnad programledare, författare och journalist som skapar en kväll fylld av värme, dramatik och hopp. Sin egen resa - som flykting från Chile och uppväxten i Sverige under knapra omständigheter och med ett utanförskap som var svårt att definiera – kopplar hon flera gånger till dagens situation i Sverige.

- Jag tvekade länge att ge ut boken och först efter tio år hade jag samlat tillräckligt med mod. Jag ville berätta min familjs historia, men också ge ”flyktingströmmen” ett ansikte, säger Tilde, som bland annat är programledare för Nyhetsmorgon och Hela Sverige bakar.

De närmare 100 åhörarna får höra om den unga Tildes drömmar och uppror, men också om en barndom där hon fostrades att bli svenskare än alla svenskar. De får höra om Tildes mamma som hade att välja mellan att nästan kväva sin bebis eller att röja hela familjens gömställe för militären, och de får också höra om Sveriges ambassadör i Chile som räddade livet på dem alla.

- Min mamma är ingen publik person, men hon ser min bok som ett tack till ambassadören Harald Edelstam. Jag har lovat att berätta om honom varje gång jag berättar om boken, säger hon.

Efter föreläsningen byts allvaret mot skratt och leenden när en lång rad storforsare poserar för selfies med Tilde. Sedan ringlar kön till signeringen lång.

Dorothea Sohlberg är mer än nöjd med kvällen och säger att hon känner igen delar av sin egen familjs historia.

- Det här var en helt otroligt. Jag känner mig verkligen berörd på djupet, säger hon.

Nina Kristoffersson, som åkt från Kristinehamn för att lyssna på Tilde, väntar tålmodigt på sin tur att få köpa en bok.

- Det här var gripande, tankeväckande och gav en ökad förståelse för allt som händer i Sverige just nu. Jag skulle bara önska att ännu fler hade fått höra detta, säger hon.

Boken, som kom ut i september, heter ”Tiden läker inga sår”. En deprimerande titel tyckte Tildes förläggare, men själv menar hon att det är precis just så. Enbart tiden läker inga sår. Däremot kan goda gärningar, snällhet och kärlek läka vilka sår som helst.

- Ni kan läka våra sår. Paret som gömde min familj i Chile, den svenske diplomaten som räddade oss, den fantastiska personalen på flyktingförläggningen i Alvesta och vår Bengt som kom in i familjen. Det är några av alla som läkt våra sår, säger Tilde, som kan berätta att boken genomgående fått positiv respons.

- Jag var jättenervös innan den kom ut, men jag har fått ett mycket positivt bemötande. I genomsnitt har jag varit ute och föreläst en eller två gånger i veckan och det har verkligen gett möjligheter till fina möten, säger hon.

Senast publicerad av Eva Wiklund